Miód można spożywać łyżeczką, rozpuszczony w płynach, w deserach, ciastach, sosach i innych potrawach.
Zalecane dzienne spożycie miodu:
- nie zaleca się podawania miodu niemowlętom do 1 roku życia
- dzieci 1-2 lat: 7 g dziennie
- dzieci 2-6 lat: 10-20 g dziennie
- dzieci 6-12 lat: 30-50 g dziennie
- młodzież i dorośli: 60-150 g dziennie
Zalecane dzienne spożycie miodu w celach terapeutycznych:
- w schorzeniach układu moczowego: 2-4 łyżek
- w schorzeniach serca i naczyń, układu nerwowego, jelit, wątroby: 3-6 łyżek
- w schorzeniach układu oddechowego: 4-6 łyżek żołądka
Woda z miodem
W regularnym stosowaniu zaleca się pić wodę z miodem: 1-2 łyżki miodu rozpuścić w szklance letniej wody, pozostawić na noc, rano dodać ciepłej wody, wypić na czczo (bezpośrednio przed spożyciem można dodać nieco soku z cytryny). Taki napój posiada silne właściwości bakteriobójcze i uodparniające. Należy pamiętać, by nie dodawać miodu do wrzącej wody, gorącej kawy lub herbaty – wysoka temperatura sprawia, że miód traci swoje właściwości odżywcze.
Przechowywanie miodu
Miód należy przechowywać:
- w szczelnie zamkniętych opakowaniach (słoikach, pojemnikach z tworzywa sztucznego),
- w miejscu zacienionym, chłodnym, suchym i czystym.
Miodu nie trzeba trzymać w lodówce (nie jest to zalecane); można przechowywać go np. w szafce czy komórce kuchennej.
W takich warunkach miód może być przechowywany przez 3 lata, nie tracąc swoich właściwości odżywczych.
Uwaga!
Miód ma właściwości higroskopijne i wiąże wodę z powietrza, dlatego opakowania (np. wiaderka, słoiki itp.) należy szczelnie zamykać. Niedokładnie zamknięte opakowanie i przechowywanie miodu w wilgotnym pomieszczeniu (np. w kuchni, gdzie się dużo gotuje) może spowodować, że miód sfermentuje.