Pyłek kwiatowy to naturalny granulat wykonany przez pszczoły, które miodem zlepiają drobiny pyłków kwiatowych. Barwa pyłku zależy od rodzaju kwiatów, z jakich pochodzi – występuje w wielu odcieniach żółtego, zielonego, pomarańczowego, czerwonego, brunatnego, a nawet niebieskiego lub fioletowego. Pyłek kwiatowy jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnych soli mineralnych, zwłaszcza siarki, żelaza, potasu i magnezu, i najczęściej stosowany jako naturalna odżywka regenerująco – wzmacniająca. Dowiedz się, dlaczego warto wzbogacić o niego codzienną dietę.
Skład pyłku kwiatowego
Pyłek kwiatowy jest bogaty w aż 250 czynnych biologicznie związków: pełnowartościowe białko (13-32%, w tym 32 aminokwasy egzogenne), składniki mineralne (zwłaszcza siarka, żelazo, potas, magnez), kwasy organiczne, enzymy, cukry, tłuszcze, fitosterole i inhibiny. Obnóża pyłkowe są też naturalnym koncentratem witamin, których zawierają aż 17. Związki biologicznie czynne stanowią 1-3% suchej masy pyłku.
CUKRY: | fruktoza, glukoza, maltoza (w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza, inne) |
---|---|
TŁUSZCZE: | W pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy |
BIAŁKA: | fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna, inne |
WITAMINY: | A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H (biotyna), B12, kwas foliowy, inozytol, kwas pantotenowy, kwercytyna |
SKŁADNIKI MINERALNE: | potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen, inne |
ENZYMY: | amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy |
KWASY ORGANICZNE: | jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, inne. |
Działanie pyłku kwiatowego
Pyłek to cenna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu naturalna odżywka regenerująco-wzmacniająca, wykazująca działanie przeciwanemiczne, antybakteryjne oraz inaktywujące reakcje immunologiczne.
Pyłek kwiatowy korzystnie oddziałuje na:
- układ immunologiczny (działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i detoksykacyjnie, inaktywuje reakcje immunologiczne, podnosi odporność organizmu, łagodzi stany wyczerpania fizycznego i psychicznego wywołane nadmierną aktywnością, a także przebytymi chorobami i operacjami, pozytywnie wpływa na sprawność umysłową oraz procesy myślenia i koncentracji),
- metabolizm (wspiera terapię chorób takich jak np. cukrzyca i dna moczanowa),
- układ pokarmowy(leczy stany zapalne jamy ustnej i przełyku, dolegliwości trawienne, zaburzenia przemiany materii, choroby żołądka i jelit, choroby pęcherzyka żółciowego, trzustki i wątroby, m.in. wirusowe zapalenie typu A, B i C oraz marskość wątroby),
- układ moczowo-płciowy(wspomaga leczenie przewlekłych stanów zapalnych nerek, gruczołu krokowego, pęcherzyka nasiennego i cewki moczowej),
- układ krążenia(korzystnie wpływa na wyniki rekonwalescencji po zawale serca i innych chorobach krążeniowych, jak niedokrwistość, nadciśnienie, anemia, miażdżyca),
- układ oddechowy(skuteczny w leczeniu m.in. kataru siennego, astmy, alergii),
- układ nerwowy(korzystnie oddziałuje na psychikę, obniża stres i stany napięć nerwowych, również związanych z okresem dojrzewania lub klimakterium),
- tkanki i skórę(wspomaga przy takich dolegliwościach, jak reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, wypryski, trądzik, zapalenie skóry wywołane przez bakterie, wirusy i grzyby, łamliwość i wypadanie włosów, osłabione paznokcie).

Stosowanie pyłku kwiatowego
Zaleca się przyjmować pyłek kwiatowy 1-2 razy dziennie przed posiłkiem od 1 do 2 łyżeczek obnóży pyłkowych wymieszanych z odrobiną wody, miodu, jogurtu, dżemu itp.
W celu zwiększenia przyswajalności przez organizm, ziarna pyłku rozdrabnia się przez zmielenie lub poddaje działaniu ciepłej wody (ziarna pyłku pęcznieją i po 2-3 godzinach uwalniają swoją zawartość). Do tego celu można również zastosować mleko czy soki.
Zaleca się stosować kurację pyłkową zażywając pyłek przez okres 1-3 miesięcy dwa razy w roku, jesienią i wiosną – w okresie wzmożonego zapotrzebowania na witaminy i mikroelementy.
ZALECANE DOBOWE SPOŻYCIE PYŁKU
STOSOWANIE SUPLEMENTACYJNE
- dzieci 3-5 lat 10 gramów,
- dzieci 6-12 lat 15 gramów,
- dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 gramów,
- dorośli leczniczo 30-40 gramów.
- Łyżeczka do herbaty zawiera około 5 gramów pyłku.
Przeciwwskazania do stosowania pyłku kwiatowego
Osobom cierpiącym na pyłkowicę, atopową astmę oskrzelową oraz nadwrażliwym na niektóre składniki zawarte w pyłku kwiatowym, zaleca się ostrożność podczas jego stosowania lub uprzednią konsultację z lekarzem.
Przechowywanie pyłku kwiatowego
Pyłek kwiatowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu lub opakowaniu, w suchym, chłodnym (ok. 5°C) i zacienionym miejscu.