Smak i aromat miodu determinują olejki eteryczne, zawarte w nektarze zbieranym przez pszczoły. W zależności od rodzaju nektaru, z którego powstał miód, może mieć on kolor od białego przez kremowy, żółty, złocisty do brązowego, a nawet zielonkawego.
Smak, aromat i konsystencja miodu zależne są od czynników klimatycznych w danym sezonie i regionie zbiorów, dlatego też podane poniżej cechy nie zawsze będą adekwatne do danego miodu.
GATUNEK | BARWA | ZAPACH | SMAK |
Akacjowy | słomkowożółta | łagodny | bardzo słodki |
Chabrowy | złocisto żółta | kwiatu chabru | łagodny, słodki |
Faceliowy | jasnożółta | delikatny i aromatyczny | łagodny, słodki |
Leśny | słomkowa | maliny leśnej | łagodny, z nutą malin |
Słonecznikowy | złocisto żółta | aromatyczny | łagodny, słodki |
Wielokwiatowy | od jasnokremowej do herbacianej | delikatny, aromatyczny | łagodny, bardzo słodki |
Lipowy | złoto żółta | aromatyczny, kwiatu lipy | lekko gorzkawy, łagodny |
Rzepakowy | jasnożółta | łagodny | bardzo słodki |
Gryczany | czerwono brązowa | kwiatu gryki | korzenny, ostry, gorzkawy, aromatyczny |
Wrzosowy | czerwono brązowa, bursztynowa | ostry, silny, bardzo aromatyczny | mało słodki, ostry, szlachetnie gorzkawy |
Spadziowy | brązowa lub brązowo zielonkawa | łagodny | charakterystyczny |
Ziołowy | ciemnożółta | intensywny | korzenny |
Zasadniczo miody jasne są delikatniejsze w smaku i zazwyczaj cechują się łagodnym, kwiatowym zapachem. Natomiast im miód ciemniejszy, tym bardziej zdecydowany, ostry, intensywny, a nawet gorzkawy jest jego smak i zapach. Intrygującym wyjątkiem jest miód wrzosowy, przez wiele osób uznawany za kwintesencję miodowej doskonałości – należy do miodów ciemnych o smaku ostrzejszym, nawet lekko gorzkawym, lecz aromat, w którym dominuje zapach kwiatów wrzosu, stawia go zdecydowanie na pierwszym miejscu.
Często pojawiają się pytania o to, który miód jest najlepszy. Odpowiedź jest prosta: ile osób, tyle preferencji smakowych. Wielość gatunków miodu sprawia, że bez wątpienia każdy znajdzie coś dla siebie.