
Pyłek kwiatowy
Naturalny pyłek kwiatowy (pyłek pszczeli), suszony, z własnej pasieki.
Waga: 500 g
Opakowanie: woreczek strunowy. Po otrzymaniu produktu można go przełożyć do dowolnego innego opakowania ze szczelnym zamknięciem, np. słoiczka.
Zapytaj o pyłek
Wszelkie informacje o produkcie / zamówienia / zapytania o dostępność i cenę – skontaktuj się: tel. 606 269 958, e-mail: kontakt@gpbartnik.pl lub poprzez formularz.
Co to jest pyłek kwiatowy?
Pyłek kwiatowy to drobiny pyłków kwiatowych, zlepione przez pszczoły miodem i odrobiną nektaru. Barwa pyłku zależy od gatunku roślin, z których go pozyskano – granulat ten występuje w wielu odcieniach żółtego, zielonego, pomarańczowego, czerwonego, brunatnego, a nawet niebieskiego i fioletowego.
Działanie pyłku
Pyłek pszczeli to naturalna, cenna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu odżywka regenerująco-wzmacniająca, bogata w aż 250 związków czynnych biologicznie: witaminy (17), pełnowartościowe białko (13–32%, w tym 32 aminokwasy egzogenne), łatwo przyswajalne sole mineralne (m.in. siarkę, żelazo, potas, magnez), kwasy organiczne, enzymy, cukry, tłuszcze, fitosterole i inhibiny. Dzięki nim pyłek kwiatowy korzystnie wpływa na:
- układ odpornościowy – działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i detoksykacyjnie, podnosi odporność organizmu, łagodzi stany wyczerpania psychofizycznego wywołane nadmierną aktywnością, przebytymi chorobami i operacjami oraz pozytywnie wpływa na sprawność umysłową, procesy myślenia i koncentracji;
- układ pokarmowy – wspomaga w stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, łagodzi dolegliwości trawienne, zaburzenia przemiany materii, pracy żołądka i jelit, pęcherzyka żółciowego, trzustki i wątroby (wspiera terapię m.in. marskości wątroby oraz wirusowego zapalenia wątroby typu A, B i C);
- układ moczowo-płciowy – wspomaga terapię przewlekłych stanów zapalnych nerek, gruczołu krokowego, pęcherzyka nasiennego i cewki moczowej;
- układ krążenia – wspiera rekonwalescencję po zawale serca i innych chorobach krążeniowych, jak niedokrwistość, nadciśnienie, anemia, miażdżyca;
- układ oddechowy – łagodzi m.in. katar sienny, alergię, astmę;
- układ nerwowy – pozytywnie wpływa na stan psychofizyczny, obniża stres i stany napięć nerwowych, również związanych z okresem dojrzewania lub klimakterium;
- metabolizm – wspiera terapię m.in. cukrzycy i dny moczanowej;
- tkanki i skórę – wspomaga przy takich dolegliwościach, jak reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, wypryski, trądzik, zapalenie skóry (bakteryjne, wirusowe, grzybicze), łamliwość i wypadanie włosów, osłabione paznokcie.
Stosowanie pyłku kwiatowego
Pyłek kwiatowy można spożywać na sucho lub wymieszany z odrobiną miodu, jogurtu, dżemu itp.
Pyłek można także dodawać do wody albo innych napojów (warto go przedtem zmielić). Należy jednak mieć na uwadze, że pyłek nie rozpuszcza się – tworzy zawiesinę („papkę”). W przypadku chęci spożycia wody np. z miodem i pyłkiem, zalecamy przygotować napój i poczekać 1–3 godz. przed spożyciem, tak aby pyłek napęczniał.
W okresie wzmożonego zapotrzebowania na witaminy i mikroelementy, zwłaszcza jesienią i wiosną, czyli 2 razy w roku, warto zrobić kurację pyłkową. Po 1–3 miesiącach stosowania pyłku wskazana jest przerwa.
Sugerowane spożycie:
- dzieci 3–5 lat – 10 gram pyłku/dziennie,
- dzieci 6–12 lat – 15 gram pyłku/dziennie,
- dzieci powyżej 12 lat i dorośli – 20 gram pyłku/dziennie,
- dorośli kuracyjnie – 30-40 gram pyłku/dziennie
Łyżeczka do herbaty zawiera ok. 5 gram pyłku.
Aby zwiększyć przyswajalność pyłku przez organizm, ziarna pyłku można uprzednio zmielić lub poddać je działaniu ciepłej, przegotowanej wody, ewentualnie mleka albo soku (wówczas ziarna pyłku pęcznieją i po 2–3 godz. uwalniają swoje właściwości).
Przeciwwskazania
W przypadku pyłkowicy, atopowej astmy oskrzelowej i nadwrażliwości żołądkowej zaleca się przed spożyciem pyłku kwiatowego zachowanie ostrożności i/lub konsultację z lekarzem.
Przechowywanie pyłku
Pyłek kwiatowy przechowuje się w szczelnie zamkniętym naczyniu (słoiku, pojemniku z tworzywa sztucznego), w chłodnym, zacienionym miejscu.
