
Miód spadziowy z drzew liściastych
Miód spadziowy z drzew liściastych powstaje ze spadzi, zwanej też rosą miodową. Spadź to słodka ciecz, składająca się z soków roślinnych, którą można zaobserwować na liściach niektórych drzew liściastych (lipa, dąb) oraz igłach i gałęziach drzew iglastych (świerk, modrzew, jodła).
Miód spadziowy liściasty uważa się za miód szlachetny. Wpływają na to jego wyjątkowe walory smakowe i zapachowe oraz niepowtarzalna, brunatno-zielonkawa barwa, a także wartości zdrowotne tego pszczelego skarbu.
Zapytaj o miód
Wszelkie informacje o produkcie / zamówienia / zapytania o dostępność i cenę – skontaktuj się: tel. 606 269 958, e-mail: kontakt@gpbartnik.pl lub poprzez formularz.
Miód spadziowy liściasty – działanie
Miód spadziowy liściasty korzystnie wpływa na:
- układ moczowy – drogi moczowe, nerki (działanie moczopędne, przeciwzapalne i dezynfekujące);
- układ pokarmowy – wątrobę, drogi żółciowe, jelita, żołądek;
- układ kostno-stawowy – schorzenia stawów;
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne.
Cechy miodu spadziowego liściastego
- Barwa – brązowa lub brązowo-zielonkawa
- Zapach – łagodny
- Smak – charakterystyczny, lekko ostry