Miód jest produktem czystym biologicznie i chemicznie, bogatym w cukry proste, kwasy organiczne, aminokwasy, witaminy, enzymy i biopierwiastki. Ze względów zdrowotnych warto spożywać go zatem jak najczęściej (przede wszystkim zamiast białego cukru). Regularne stosowanie miodu i innych produktów pszczelich pozwoli uniknąć częstych stanów ogólnego osłabienia, przeziębień, alergii, problemów z układem krążenia, krwionośnym czy pokarmowym.
CUKRY: | glukoza, fruktoza, maltoza, melecytoza, sacharoza |
KWASY ORGANICZE: | glukonowy, mlekowy, bursztynowy, borowy, jabłkowy, winowy, cytrynowy i inne |
AMINOKWASY: | alanina, leucyna, glutamina, arginina, metionina, aspargina, cystyna i inne |
WITAMINY: | A, B1, B2, B6, C, D, H, K, PP |
ENZYMY: | inwertaza, amylaza, katalaza, fosfataza, oksydaza glukozy |
BIOPIERWIASTKI: | magnez, wapń, sód, potas, fosfor, żelazo, miedź, krzem |
Należy być świadomym, że produkty pochodzenia naturalnego nie zastąpią niektórych leków lub konieczności interwencji medycznej w przypadkach poważniejszych zachorowań, a jedynie mogą spowolnić procesy chorobotwórcze.