Produkt dnia
Miód z pierzgą 450 g
Miód z pierzgą 450 g
37,00 zł
szt.
Pierzga pszczela 100 g
Pierzga pszczela 100 g
25,00 zł
szt.

Pierzga pszczela 100 g

Dostępność: 46
Wysyłka w: 20 dni
Cena: 25,00 zł 25.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Pierzga pszczela 100 g

Pierzga pszczela – uprzednio suszona, przemrożona i przechowywana w chłodnym, zacienionym miejscu (poniżej 18°C, bez dostępu światła).

Opakowanie: woreczek strunowy. Po otrzymaniu produktu można go przełożyć do dowolnego innego opakowania ze szczelnym zamknięciem, np. słoiczka.

Co to jest pierzga pszczela?

Pierzga to produkt wytwarzany przez pszczoły z pyłku kwiatowego zmieszanego z enzymami i kwasami trawiennymi obecnymi w wolu pszczoły oraz zalanego niewielką ilością miodu. 

Działanie pierzgi pszczelej

Pierzga stanowi wysokowartościowe i łatwo przyswajalne źródło kwasu mlekowego, polifenoli, witamin, enzymów, mikro- i makroelementów, białka, monosacharydów i węglowodanów. Za sprawą bogatego i wartościowego dla zdrowia człowieka składu pierzga korzystnie wpływa na:

  • zmiany nowotworowe – kontroluje proliferację (namnażanie) komórek nowotworowych;
  • układ odpornościowy – łagodzi ogólne osłabienie i stany wyczerpania psychofizycznego wywołane stresem, nadmierną aktywnością, przebytymi chorobami i operacjami;
  • układ pokarmowy – wspomaga w stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, łagodzi dolegliwości trawienne, zaburzenia przemiany materii, pracy żołądka, jelit, pęcherzyka żółciowego, trzustki i wątroby (wspiera terapię m.in. marskości wątroby oraz wirusowego zapalenia wątroby typu A, B i C);
  • układ moczowo-płciowy – wspomaga pracę nerek, cewki moczowej, pęcherzyka nasiennego i gruczołu krokowego oraz wspiera terapię przerostu prostaty;
  • układ krążenia – wspiera rekonwalescencję po zawale serca i innych chorobach krążeniowych, jak niedokrwistość, nadciśnienie, anemia, miażdżyca;
  • układ oddechowy – łagodzi m.in. katar sienny, alergię, astmę;
  • układ nerwowy – pozytywnie wpływa na stan psychofizyczny, obniża stres i stany napięć nerwowych, również związanych z okresem dojrzewania lub klimakterium;
  • metabolizm – wspiera terapię m.in. cukrzycy i dny moczanowej;
  • dolegliwości geriatryczne – wspomaga w schorzeniach wieku starczego;
  • tkanki i skórę – wspomaga przy takich dolegliwościach, jak reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, wypryski, trądzik, zapalenie skóry (bakteryjne, wirusowe, grzybicze), łamliwość i wypadanie włosów, osłabione paznokcie.

Stosowanie pierzgi pszczelej

Przed spożyciem suchą pierzgę należy:

  • namoczyć w niewielkiej ilości wody (przez ok. 10 godzin, do jej zmięknięcia i utworzenia się „papki”); LUB
  • zmielić i wymieszać z miodem, jogurtem, dżemem itp. (sprawdzi się wówczas jako dodatek do chleba, wody, soku czy mleka).

Sugerowane spożycie suplementacyjne:

  • dzieci 3–12 lat – 5–10 gram pierzgi/dziennie,
  • dzieci pow. 12 lat i dorośli: 10–20 gram pierzgi/dziennie.

Łyżeczka do herbaty zawiera ok. 5 gram pierzgi.

W okresie wzmożonego zapotrzebowania na witaminy i mikroelementy, zwłaszcza jesienią i wiosną, czyli 2 razy w roku, warto zrobić kurację pierzgą. Już ok. pół łyżeczki pierzgi dziennie skutecznie wzmacnia układ odpornościowy. Po 1–3 miesiącach stosowania pierzgi 2 razy dziennie, rano (na czczo) i wieczorem (przed snem), wskazana jest przerwa.

Sugerowane spożycie kuracyjne:

  • dzieci 3–12 lat – 10–15 gram pierzgi/dziennie,
  • dzieci pow. 12 lat i dorośli: 20–30 gram pierzgi/dziennie.

Łyżeczka do herbaty zawiera ok. 5 gram pierzgi.

W przypadku poważniejszych dolegliwości kuracja pierzgą może trwać 1–3 miesiące lub dłużej. Pierzgę warto przyjmować wówczas 3 razy dziennie, najlepiej między posiłkami (ok. 1–2 godzin po posiłku).

Objawy przedawkowania

Głównym objawem przedawkowania pierzgi są problemy z funkcjonowaniem układu trawiennego (wymioty, ból żołądka, biegunki). U niektórych osób może również dojść do bólu głowy, rozdrażnienia, nadwrażliwości na bodźce oraz ogólnego osłabienia organizmu.

Przeciwwskazania

Osobom uczulonym na produkty pochodzenia pszczelego lub nadwrażliwym na niektóre składniki pierzgi zaleca się konsultację z lekarzem przed jej spożyciem oraz ostrożność podczas stosowania.

Przechowywanie pierzgi

Pierzgę pszczelą przechowuje się w szczelnie zamkniętym naczyniu (słoiku, pojemniku z tworzywa sztucznego), w chłodnym, zacienionym miejscu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl