Produkt dnia
Miód leśny (malinowy)
Miód leśny (malinowy)
17,00 zł
Nożyk do miodu z rączką
Nożyk do miodu z rączką
3,50 zł
szt.

Miód z pyłkiem

Miód z pyłkiem.jpg
  • nowość
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 24,00 zł 24.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 2.81818
Producent: -
Kod produktu: 7B3A-936B5

Opis

Miód z pyłkiem

Skład

  • miód nektarowy lipowy 90%
  • pyłek kwiatowy 10 %

Waga słoika: 450 g

Waga dużego opakowania: 1 kg

Miód z pyłkiem to wyjątkowe połączenie skrystalizowanego miodu, zwykle nektarowego, i zmielonego pyłku kwiatowego. Dodatek pyłku sprawia, że miód ten nie jest tak słodki, a jego smak, zapach i mazista konsystencja są jedyne w swoim rodzaju.

Miód z pyłkiem nie nadaje się do rozpuszczania w wodzie, herbacie, kawie czy innych napojach; najlepiej spożywać go łyżeczką wprost z opakowania lub na chlebie. 

Najważniejszą zaletą miodu z pyłkiem są jego właściwości lecznicze - miód ten to solidny ładunek mikro- i makroelementów, białka, witamin, egzogennych aminokwasów, kwasów organicznych i enzymów, których potrzebuje ludzki organizm do pełnego zdrowia i sprawności. Miód z pyłkiem jest szczególnie polecany sportowcom, osobom pracującym fizycznie i umysłowo, uczniom i studentom, jak również osobom po przebytych chorobach i operacjach.

Na co polecany jest miód z pyłkiem?

Miód z pyłkiem zaleca się przy:

  • stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, nadmiernym stresie,
  • chorobach układu krążenia, układu oddechowego, układu pokarmowego i układu nerwowego,
  • przeziębieniach.

Główny składnik miodu z pyłkiem, czyli pyłek, korzystnie oddziałuje na:

  • układ immunologiczny (działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i detoksykacyjnie, inaktywuje reakcje immunologiczne, podnosi odporność organizmu, łagodzi stany wyczerpania fizycznego i psychicznego wywołane nadmierną aktywnością, a także przebytymi chorobami i operacjami, pozytywnie wpływa na sprawność umysłową oraz procesy myślenia i koncentracji),
  • metabolizm (wspiera terapię chorób takich jak np. cukrzyca i dna moczanowa),
  • układ pokarmowy (leczy stany zapalne jamy ustnej i przełyku, dolegliwości trawienne, zaburzenia przemiany materii, choroby żołądka i jelit, choroby pęcherzyka żółciowego, trzustki i wątroby, m.in. wirusowe zapalenie typu A, B i C oraz marskość wątroby),
  • układ moczowo-płciowy (wspomaga leczenie przewlekłych stanów zapalnych nerek, gruczołu krokowego, pęcherzyka nasiennego i cewki moczowej),
  • układ krążenia (korzystnie wpływa na wyniki rekonwalescencji po zawale serca i innych chorobach krążeniowych, jak niedokrwistość, nadciśnienie, anemia, miażdżyca),
  • układ oddechowy (skuteczny w leczeniu m.in. kataru siennego, astmy, alergii),
  • układ nerwowy (korzystnie oddziałuje na psychikę, obniża stres i stany napięć nerwowych, również związanych z okresem dojrzewania lub klimakterium),
  • tkanki i skórę (wspomaga przy takich dolegliwościach, jak reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, wypryski, trądzik, zapalenie skóry wywołane przez bakterie, wirusy i grzyby, łamliwość i wypadanie włosów, osłabione paznokcie). 

Cechy miodu

  • miód skrystalizowany, zmieszany ze zmielonym pyłkiem kwiatowym
  • barwa: zależna od barwy miodu + zmielone drobinki pyłku kwiatowego
  • zapach: charakterystyczny zapach miodu i pyłku
  • smak: mało słodki, charakterystyczny

Uwaga!

Miód z pyłkiem nie nadaje się do rozpuszczania w wodzie, herbacie, kawie czy innych napojach. Najlepiej spożywać go łyżeczką wprost ze słoiczka lub na chlebie.

Osoby uczulone na pyłek kwiatowy, chore na pyłkowicę, a także osoby po przebytych ciężkich chorobach lub operacjach powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem miodu z pyłkiem!

PORADNIKI

Miód pszczeli - działanie lecznicze. Jaki miód jest na co?

Jak spożywać, dawkować i przechowywać miód? 

Skład chemiczny miodu

Ile kalorii ma miód?

Smak i aromat różnych gatunków miodu

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl