Miód z pyłkiem i propolisem 450 g
Opis
Miód z pyłkiem i propolisem
Miód z pyłkiem i propolisem to wyjątkowe połączenie skrystalizowanego miodu nektarowego lipowego, pyłku kwiatowego i propolisu.
Skład:
- miód nektarowy lipowy: 94%
- pyłek kwiatowy (uprzednio zmielony): 5%
- propolis (uprzednio zmielony): 1 %
Waga słoika: 450 g
Miód z pyłkiem i propolisem – działanie
Połączenie aż trzech wartościowych produktów pszczelich: miodu, pyłku i propolisu, dostarcza organizmowi solidną porcję wartościowych mikro- i makroelementów, białka, witamin, aminokwasów egzogennych, kwasów organicznych i enzymów.
Miód lipowy korzystnie wpływa na:
- układ oddechowy – górne i dolne drogi oddechowe, anginę (działanie wykrztuśne, przeciwskurczowe);
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne (działanie przeciwgorączkowe i napotne);
- układ nerwowy – stres, nerwice (działanie uspokajające);
- układ krążenia – serce;
- układ kostno-stawowy – reumatoidalne zapalenie stawów.
Pyłek kwiatowy to naturalna, cenna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu odżywka regenerująco-wzmacniająca, bogata w aż 250 związków czynnych biologicznie: witaminy (17), pełnowartościowe białko (13–32%, w tym 32 aminokwasy egzogenne), łatwo przyswajalne sole mineralne (m.in. siarkę, żelazo, potas, magnez), kwasy organiczne, enzymy, cukry, tłuszcze, fitosterole i inhibiny. Dzięki nim pyłek kwiatowy korzystnie wpływa na:
- układ odpornościowy – działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i detoksykacyjnie, podnosi odporność organizmu, łagodzi stany wyczerpania psychofizycznego wywołane nadmierną aktywnością, przebytymi chorobami i operacjami oraz pozytywnie wpływa na sprawność umysłową, procesy myślenia i koncentracji;
- układ pokarmowy – wspomaga w stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, łagodzi dolegliwości trawienne, zaburzenia przemiany materii, pracy żołądka i jelit, pęcherzyka żółciowego, trzustki i wątroby (wspiera terapię m.in. marskości wątroby oraz wirusowego zapalenia wątroby typu A, B i C);
- układ moczowo-płciowy – wspomaga terapię przewlekłych stanów zapalnych nerek, gruczołu krokowego, pęcherzyka nasiennego i cewki moczowej;
- układ krążenia – wspiera rekonwalescencję po zawale serca i innych chorobach krążeniowych, jak niedokrwistość, nadciśnienie, anemia, miażdżyca;
- układ oddechowy – łagodzi m.in. katar sienny, alergię, astmę;
- układ nerwowy – pozytywnie wpływa na stan psychofizyczny, obniża stres i stany napięć nerwowych, również związanych z okresem dojrzewania lub klimakterium;
- metabolizm – wspiera terapię m.in. cukrzycy i dny moczanowej;
- tkanki i skórę – wspomaga przy takich dolegliwościach, jak reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, wypryski, trądzik, zapalenie skóry (bakteryjne, wirusowe, grzybicze), łamliwość i wypadanie włosów, osłabione paznokcie.
Propolis (kit pszczeli) to żywiczna, aromatyczna substancja wytwarzana przez pszczoły z żywic oraz smolistych i balsamicznych substratów z pączków różnych gatunków drzew i krzewów, zmieszanych z woskiem i wydzieliną gruczołową pszczół. Propolis wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwbólowe, znieczulające, immunostymulujące, antyoksydacyjne i regenerujące. Tak wszechstronne działanie to efekt zawartości ponad 300 niezwykle wartościowych składników bioaktywnych, do których należą polifenole (flawonoidy i fenolokwasy) i terpenoidy, a także witaminy z grupy B, białka, enzymy, wolne aminokwasy, węglowodany, kwasy tłuszczowe, sterole i biopierwiastki (m.in. żelazo, wapń, cynk, miedź, mangan, krzem, glin). Za sprawą bogactwa cennych substancji propolis korzystnie wpływa na:
- dolegliwości proktologiczne – hemoroidy, żylaki odbytu;
- schorzenia układu płciowego – stany zapalne pochwy, przerost gruczołu krokowego;
- uszkodzenia i schorzenia skóry oraz tkanki kostnej i chrzęstnej – odmrożenia, oparzenia, odleżyny, owrzodzenia żylakowe, powierzchniowe uszkodzenia skóry, rany, grzybice, ropne zapalenie skóry, łuszczyca, wypryski, trądzik, egzema, wypadanie włosów spowodowane schorzeniami skóry;
- schorzenia laryngologiczne – stany zapalne jamy ustnej, gardła i krtani;
- dolegliwości układu pokarmowego – stany zapalne, wzdęcia, bóle i wrzody przełyku, żołądka, jelit i dwunastnicy, schorzenia wątroby;
- osłabienie organizmu – spowodowane wyczerpaniem psychofizycznym, nadmiernym stresem, przebytymi chorobami i operacjami.
Stosowanie miodu z pyłkiem i propolisem
Miód z pyłkiem i propolisem najlepiej spożywać na chlebie albo łyżeczką prosto ze słoika.
Miód z pyłkiem i propolisem można opcjonalnie dodawać do wody albo innych napojów. Należy jednak mieć na uwadze, że pyłek ani propolis nie rozpuszczają się – tworzą zawiesinę („papkę”). W przypadku chęci spożycia wody z miodem, pyłkiem i propolisem, zalecamy przygotować napój i poczekać 1–3 godz. przed spożyciem, tak aby pyłek napęczniał.
Uwaga! Osoby po przebytych ciężkich chorobach lub operacjach oraz uczulone na jakikolwiek składnik produktu powinny przed jego spożyciem skonsultować się z lekarzem.
Cechy miodu z pyłkiem i propolisem
Dodatek pyłku i propolisu sprawia, że miód ten nie jest tak słodki, a jego smak, zapach i konsystencja są jedyne w swoim rodzaju:
- Barwa – zależna od barwy miodu, ciemna za sprawą zawartości zmielonego propolisu i pyłku kwiatowego.
- Zapach – charakterystyczny zapach miodu, pyłku i propolisu.
- Smak – mało słodki, z charakterystycznym posmakiem propolisu i pyłku kwiatowego.