Miód z pierzgą 450 g
Opis
Miód z pierzgą
Miód z pierzgą to wyjątkowe połączenie skrystalizowanego miodu nektarowego lipowego oraz pierzgi pszczelej.
Skład:
- miód nektarowy lipowy: 80%
- pierzga pszczela (uprzednio zmielona): 20%
Waga słoika: 450 g
Miód z pierzgą – działanie
Połączenie aż dwóch wartościowych produktów pszczelich: miodu i pierzgi pszczelej, dostarcza organizmowi solidną porcję wartościowych mikro- i makroelementów, białka, witamin, aminokwasów egzogennych, kwasów organicznych i enzymów.
Miód z pierzgą jest szczególnie polecany sportowcom, uczniom i studentom, osobom intensywnie pracującym fizycznie i umysłowo, jak również tym po przebytych chorobach i operacjach oraz znajdującym się w stanie nadmiernego stresu i wyczerpania psychofizycznego.
Miód lipowy korzystnie wpływa na:
- układ oddechowy – górne i dolne drogi oddechowe, anginę (działanie wykrztuśne, przeciwskurczowe);
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne (działanie przeciwgorączkowe i napotne);
- układ nerwowy – stres, nerwice (działanie uspokajające);
- układ krążenia – serce;
- układ kostno-stawowy – reumatoidalne zapalenie stawów.
Pierzga to produkt wytwarzany przez pszczoły z pyłku kwiatowego zmieszanego z enzymami i kwasami trawiennymi obecnymi w wolu pszczoły oraz zalanego niewielką ilością miodu. Pierzga stanowi wysokowartościowe i łatwo przyswajalne źródło kwasu mlekowego, polifenoli, witamin, enzymów, mikro- i makroelementów, białka, monosacharydów i węglowodanów. Za sprawą bogatego i wartościowego dla zdrowia człowieka składu pierzga korzystnie wpływa na:
- zmiany nowotworowe – kontroluje proliferację (namnażanie) komórek nowotworowych;
- układ odpornościowy – łagodzi ogólne osłabienie i stany wyczerpania psychofizycznego wywołane stresem, nadmierną aktywnością, przebytymi chorobami i operacjami;
- układ pokarmowy – wspomaga w stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, łagodzi dolegliwości trawienne, zaburzenia przemiany materii, pracy żołądka, jelit, pęcherzyka żółciowego, trzustki i wątroby (wspiera terapię m.in. marskości wątroby oraz wirusowego zapalenia wątroby typu A, B i C);
- układ moczowo-płciowy – wspomaga pracę nerek, cewki moczowej, pęcherzyka nasiennego i gruczołu krokowego oraz wspiera terapię przerostu prostaty;
- układ krążenia – wspiera rekonwalescencję po zawale serca i innych chorobach krążeniowych, jak niedokrwistość, nadciśnienie, anemia, miażdżyca;
- układ oddechowy – łagodzi m.in. katar sienny, alergię, astmę;
- układ nerwowy – pozytywnie wpływa na stan psychofizyczny, obniża stres i stany napięć nerwowych, również związanych z okresem dojrzewania lub klimakterium;
- metabolizm – wspiera terapię m.in. cukrzycy i dny moczanowej;
- dolegliwości geriatryczne – wspomaga w schorzeniach wieku starczego;
- tkanki i skórę – wspomaga przy takich dolegliwościach, jak reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, wypryski, trądzik, zapalenie skóry (bakteryjne, wirusowe, grzybicze), łamliwość i wypadanie włosów, osłabione paznokcie.
Stosowanie miodu z pierzgą
Miód z pierzgą najlepiej spożywać na chlebie albo łyżeczką prosto ze słoika.
Miód z pierzgą można dodawać do wody albo innych napojów. Należy jednak mieć na uwadze, że pierzga nie rozpuszcza się – tworzy zawiesinę („papkę”). W przypadku chęci spożycia wody z miodem i pierzgą, zalecamy przygotować napój i poczekać 1–3 godz. przed spożyciem, tak aby pierzga napęczniała.
Uwaga! Osoby po przebytych ciężkich chorobach lub operacjach oraz uczulone na jakikolwiek składnik produktu powinny przed jego spożyciem skonsultować się z lekarzem.
Cechy miodu z pierzgą
Dodatek pierzgi sprawia, że miód ten nie jest tak słodki, a jego smak, zapach i konsystencja są jedyne w swoim rodzaju:
- Barwa – zależna od barwy miodu, ciemniejsza za sprawą zawartości zmielonej pierzgi.
- Zapach – charakterystyczny zapach miodu i pierzgi.
- Smak – mało słodki, z charakterystycznym posmakiem pierzgi.