Miód z mleczkiem trutowym 450 g
Opis
Miód z mleczkiem trutowym
Miód z mleczkiem trutowym to wyjątkowe połączenie skrystalizowanego miodu nektarowego lipowego oraz homogenatu mleczka trutowego.
Skład:
- miód nektarowy lipowy: 95%
- mleczko trutowe: 5%
Waga słoika: 450 g
Czym jest mleczko trutowe?
Czerw trutowy to kolejne stadia rozwojowe trutni (męskich osobników pszczół). Badania naukowe wykazały, że w okresie 10.–12. dnia rozwoju czerw trutowy w postaci larwalnej stanowi wyjątkowo bogate źródło białka oraz cennych dla organizmu człowieka aminokwasów egzogennych, lipidów, hormonów, witamin i biopierwiastków. Podjęty z ula czerw trutowy poddaje się przed spożyciem odpowiednim procesom konserwującym – jednym z nich homogenizacja.
Polecamy lekturę artykułu eksperckiego:
Czerw trutowy – pozyskiwanie, skład chemiczny, działanie lecznicze, zastosowanie
Działanie mleczka trutowego i miodu lipowego
Czerw trutowy podnosi odporność, reguluje pracę tarczycy, ochrania tkankę wątrobową, a także działa przeciwmiażdżycowo, adaptogennie, przeciwutleniająco i androgennie. Ta w pełni naturalna bomba białkowo-witaminowa wielokierunkowo wzmacnia organizm i korzystnie wpływa na:
- zmiany nowotworowe – kontroluje proliferację (namnażanie) komórek nowotworowych;
- metabolizm – wspiera przy niedoczynności tarczycy i normalizuje pracę hormonów, wspomaga także terapię cukrzycy, dny moczanowej i otyłości;
- układ moczowo-płciowy – reguluje zaburzenia czynności seksualnych (u mężczyzn wspiera terapię przedwczesnej ejakulacji, zaburzeń erekcji i niepłodności, a u kobiet przywraca prawidłową reakcję na bodźce seksualne, łagodzi bóle i zaburzenia orgazmu), a także wspomaga pracę gruczołu krokowego i nerek;
- układ krążenia– wspiera rekonwalescencję po zawale serca i innych chorobach krążeniowych, jak niedokrwistość, nadciśnienie, anemia, miażdżyca;
- układ pokarmowy – wzmaga apetyt, łagodzi stany zapalne jamy ustnej i przełyku, dolegliwości trawienne, zaburzenia przemiany materii (w tym biegunkę), reguluje pracę żołądka, jelit, pęcherzyka żółciowego, trzustki i wątroby;
- układ oddechowy – wspomaga przy zapaleniu oskrzeli, tchawicy, gardła;
- układ odpornościowy – łagodzi migreny, ogólne osłabienie i stany wyczerpania psychofizycznego wywołane stresem, nadmierną aktywnością, przebytymi chorobami i operacjami, a także uodparnia organizm na działanie szkodliwych bakterii i wirusów;
- układ nerwowy – łagodzi stres i stany napięcia nerwowego związane z okresem dojrzewania lub klimakterium, wspiera w nerwicy neurastenicznej i depresyjnej, a u dzieci wspomaga terapię opóźnionego rozwoju umysłowego i neuropsychomotorycznego;
- dolegliwości geriatryczne – wspomaga w schorzeniach wieku starczego;
- uszkodzenia i schorzenia skóry – pomaga na trądzik, rozstępy, alergie, trudno gojące się rany i blizny, zapalenia skóry wywołane przez bakterie, wirusy i grzyby.
Natomiast zawarty w produkcie miód lipowy korzystnie wpływa na:
- układ oddechowy – górne i dolne drogi oddechowe, anginę (działanie wykrztuśne, przeciwskurczowe);
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne (działanie przeciwgorączkowe i napotne);
- układ nerwowy – stres, nerwice (działanie uspokajające);
- układ krążenia – serce;
- układ kostno-stawowy – reumatoidalne zapalenie stawów.
Stosowanie miodu z mleczkiem trutowym
Miód z mleczkiem trutowym najlepiej spożywać na chlebie albo łyżeczką prosto ze słoika.
Miód z mleczkiem trutowym nie nadaje się do rozpuszczania w wodzie, herbacie, kawie czy innych napojach.
Uwaga! Osoby po przebytych ciężkich chorobach lub operacjach oraz uczulone na jakikolwiek składnik produktu powinny przed jego spożyciem skonsultować się z lekarzem.
Szczegółowe informacje o składzie chemicznym, właściwościach, wskazaniach i spożywaniu homogenatu czerwiu trutowego są dostępne w publikacji eksperckiej: Czerw trutowy – pozyskiwanie, skład chemiczny, działanie lecznicze, zastosowanie.
Cechy miodu z mleczkiem trutowym
Dodatek homogenatu czerwiu trutowego sprawia, że miód ten nie jest tak słodki, a jego smak, zapach i konsystencja są jedyne w swoim rodzaju:
- Barwa – zależna od barwy miodu, jasna.
- Zapach – zapach miodu w połączeniu z charakterystycznym zapachem homogenatu trutowego.
- Smak – mało słodki, charakterystyczny.
Przechowywanie
Ze względu na zawartość homogenatu produkt należy przechowywać w lodówce.