Miód wrzosowy
Opis
Miód wrzosowy
Miód wrzosowy jest pozyskiwany z nektaru wrzosów (Calluna Salisb.). Jest to miód późny, zbierany w okresie kwitnienia wrzosów i krótko po nim, zwykle we wrześniu.
Miód wrzosowy należy do najlepszych miodów nektarowych i nie bez przyczyny uchodzi za miód szlachetny. Absolutnie unikalny, wysublimowany, wprost urzekający smak, wspaniały aromat i wyjątkowa, lekko galaretowata konsystencja stawiają go na swoistym miodowym podium. Zalety te w połączeniu z niewielką dostępnością sprawiają jednocześnie, że cena miodu wrzosowego jest zwykle wyższa niż innych miodów. Pomimo tego ten pszczeli skarb ma swoich zagorzałych sympatyków – tych, którzy doceniają walory zdrowotne miodu wrzosowego, jak i tych, którzy raczą się nim dla smaku.
Miód wrzosowy – działanie
Miód wrzosowy korzystnie wpływa na:
- układ pokarmowy – żołądek, jelita, zaburzenia trawienia, wątrobę, drogi żółciowe;
- układ oddechowy – stany zapalne jamy ustnej, gardła i migdałków;
- układ moczowy – gruczoł krokowy, nerki, drogi moczowe, kamicę nerkową;
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne.
Cechy miodu
- Barwa – czerwono-brązowa, bursztynowa.
- Zapach – bardzo aromatyczny, z nutą kwiatów wrzosu.
- Smak – łagodny, mało słodki, lekko ostry, szlachetnie gorzkawy.
PORADNIKI
Miód pszczeli - działanie. Jaki miód jest na co?