Miód wielokwiatowy
Opis
Miód wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy jest pozyskiwany z nektaru różnych roślin miododajnych i uprawnych, kwiatów, drzew i krzewów. Jest to miód uniwersalny, a zarazem zaskakujący i niepowtarzalny, gdyż każdego roku jego kolor, smak, zapach i konsystencja mogą być nieco inne. Miód ten przypadnie do gustu niemal każdemu, doskonale zasmakuje na kromce świeżego chleba, jak i w herbacie z cytryną czy mleku.
Miód wielokwiatowy – działanie
Miód wielokwiatowy korzystnie wpływa na:
- układ oddechowy – alergie, astmę oskrzelową atopową, katar sienny;
- układ krążenia – serce, naczynia krwionośne;
- układ pokarmowy – wątrobę, drogi żółciowe;
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne.
Cechy miodu
- Barwa – od jasnokremowej do herbacianej.
- Zapach – łagodny, delikatny, aromatyczny.
- Smak – bardzo słodki, łagodny, z niektórych zbiorów może być ostrzejszy.
PORADNIKI
Miód pszczeli - działanie. Jaki miód jest na co?