Miód spadziowy z drzew liściastych
Opis
Miód spadziowy liściasty
Miód spadziowy z drzew liściastych powstaje ze spadzi, zwanej też rosą miodową. Spadź to słodka ciecz, składająca się z soków roślinnych, którą można zaobserwować na liściach niektórych drzew liściastych (lipa, dąb) oraz igłach i gałęziach drzew iglastych (świerk, modrzew, jodła). Dowiedz się więcej o tym, czym jest spadź.
Miód spadziowy liściasty uważa się za miód szlachetny. Wpływają na to jego wyjątkowe walory smakowe i zapachowe oraz niepowtarzalna, brunatno-zielonkawa barwa, a także wartości zdrowotne tego pszczelego skarbu.
Miód spadziowy liściasty – działanie
Miód spadziowy liściasty korzystnie wpływa na:
- układ moczowy – drogi moczowe, nerki (działanie moczopędne, przeciwzapalne i dezynfekujące);
- układ pokarmowy – wątrobę, drogi żółciowe, jelita, żołądek;
- układ kostno-stawowy – schorzenia stawów;
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne.
Cechy miodu
- Barwa – brązowa lub brązowo-zielonkawa.
- Zapach – łagodny.
- Smak – charakterystyczny, lekko ostry.
PORADNIKI
Miód pszczeli - działanie. Jaki miód jest na co?