Miód spadziowy z drzew iglastych
Opis
Miód spadziowy iglasty
Miód spadziowy z drzew iglastych powstaje ze spadzi, zwanej też rosą miodową. Spadź to słodka ciecz, składająca się z soków roślinnych, którą można zaobserwować na liściach niektórych drzew liściastych (lipa, dąb) oraz igłach i gałęziach drzew iglastych (świerk, modrzew, jodła). Dowiedz się więcej o tym, czym jest spadź.
Miód spadziowy iglasty uważa się za miód szlachetny. Wpływają na to jego wyjątkowe walory smakowe i zapachowe oraz niepowtarzalna, brunatno-zielonkawa barwa, a także wartości zdrowotne tego pszczelego skarbu.
Miód spadziowy iglasty – działanie
Miód spadziowy iglasty korzystnie wpływa na:
- układ oddechowy – stany zapalne górnych dróg oddechowych, zapalenie oskrzeli, astmę oskrzelową, zapalenie płuc, gruźlicę (działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, wykrztuśne);
- układ krążenia – choroby serca, niedokrwistość, nadciśnienie;
- układ pokarmowy – zaburzenia trawienia, zaparcia, biegunki;
- układ nerwowy – nerwice, stany napięcia, stres;
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne.
Cechy miodu
- Barwa – brązowa lub brązowo-zielonkawa.
- Zapach – łagodny.
- Smak – charakterystyczny, lekko ostry.
PORADNIKI
Miód pszczeli - działanie. Jaki miód jest na co?