Miód rzepakowy

Dostępność: 120
Wysyłka w: 2–5 dni roboczych
Cena: 25,00 zł 25.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy jest pozyskiwany z nektaru rzepaku (Brassica napus L.). Rzepak jest rośliną powszechnie uprawianą i mającą wiele zastosowań, w tym jako roślina miododajna.

Miód rzepakowy, jak wiele innych jasnych miodów, krystalizuje bardzo szybko. Wpływa na to wysoka zawartość glukozy (ok. 50%) i jednocześnie niska zawartość wody. Zazwyczaj w ciągu kilku, kilkunastu dni po zbiorach miód rzepakowy przybiera jednolitą, drobnoziarnistą konsystencję. Krupiec (miód skrystalizowany) może być mazisty i łatwo smarowny, ale często zdarza się, że jest twardy.

Miód rzepakowy, ze względu na szybką krystalizację, białawy kolor, słabo wyczuwalny aromat i niewyróżniający się smak, nie dla każdego jest przysmakiem, choć oczywiście ma swoich zwolenników. Z powodzeniem sprawdzi się jako zdrowy zamiennik cukru, dodatek do kanapek, wypieków, deserów i nalewek. Przede wszystkim jednak miód rzepakowy jest ceniony za swoje walory zdrowotne jako najlepszy miód na serce.

Miód rzepakowy – działanie

Miód rzepakowy korzystnie wpływa na:

  • układ krążenia – serce, naczynia wieńcowe, miażdżycę;
  • układ pokarmowy – wrzody żołądka i dwunastnicy, wątrobę, drogi żółciowe;
  • układ moczowy – nerki;
  • układ oddechowy – stany zapalne górnych dróg oddechowych;
  • układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne.

Cechy miodu

  • Barwa – od białej, przez kremową, aż do jasnożółtej.
  • Zapach – łagodny.
  • Smak – bardzo słodki, delikatny.

PORADNIKI

Miód pszczeli - działanie. Jaki miód jest na co?

Jak spożywać, dawkować i przechowywać miód? 

Skład chemiczny miodu

Ile kalorii ma miód?

Smak i aromat różnych gatunków miodu

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl