Miód rzepakowy
Opis
Miód rzepakowy
Miód rzepakowy jest pozyskiwany z nektaru rzepaku (Brassica napus L.). Rzepak jest rośliną powszechnie uprawianą i mającą wiele zastosowań, w tym jako roślina miododajna.
Miód rzepakowy, jak wiele innych jasnych miodów, krystalizuje bardzo szybko. Wpływa na to wysoka zawartość glukozy (ok. 50%) i jednocześnie niska zawartość wody. Zazwyczaj w ciągu kilku, kilkunastu dni po zbiorach miód rzepakowy przybiera jednolitą, drobnoziarnistą konsystencję. Krupiec (miód skrystalizowany) może być mazisty i łatwo smarowny, ale często zdarza się, że jest twardy.
Miód rzepakowy, ze względu na szybką krystalizację, białawy kolor, słabo wyczuwalny aromat i niewyróżniający się smak, nie dla każdego jest przysmakiem, choć oczywiście ma swoich zwolenników. Z powodzeniem sprawdzi się jako zdrowy zamiennik cukru, dodatek do kanapek, wypieków, deserów i nalewek. Przede wszystkim jednak miód rzepakowy jest ceniony za swoje walory zdrowotne jako najlepszy miód na serce.
Miód rzepakowy – działanie
Miód rzepakowy korzystnie wpływa na:
- układ krążenia – serce, naczynia wieńcowe, miażdżycę;
- układ pokarmowy – wrzody żołądka i dwunastnicy, wątrobę, drogi żółciowe;
- układ moczowy – nerki;
- układ oddechowy – stany zapalne górnych dróg oddechowych;
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne.
Cechy miodu
- Barwa – od białej, przez kremową, aż do jasnożółtej.
- Zapach – łagodny.
- Smak – bardzo słodki, delikatny.
PORADNIKI
Miód pszczeli - działanie. Jaki miód jest na co?