
Miód lipowy





Opis
Miód lipowy
Miód lipowy jest pozyskiwany z nektaru lipy (Tilia). Lipa to cenna roślina miododajna, od lat znana ze swoich właściwości i aktywności antybiotycznej. W dowolnej postaci: miodu czy naparu, lipa pomaga się uporać z ogólnym osłabieniem, przeziębieniami i gorączką, a także skutecznie uspokaja skołatane nerwy i obniża napięcie wywołane nadmiernym stresem.
Miód lipowy to najpopularniejszy, najbardziej znany i również najchętniej wybierany ze wszystkich miodów – jego walory smakowe i zapachowe trafiają w niemal każdy gust. Miód ten świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, deserów i napojów (herbaty z cytryną, wody, mleka).
Miód lipowy – działanie
Miód lipowy korzystnie wpływa na:
- układ oddechowy – górne i dolne drogi oddechowe, anginę (działanie wykrztuśne, przeciwskurczowe);
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne (działanie przeciwgorączkowe i napotne);
- układ nerwowy – stres, nerwice (działanie uspokajające);
- układ krążenia – serce;
- układ kostno-stawowy – reumatoidalne zapalenie stawów.
Cechy miodu
- Barwa – żółta, złocista.
- Zapach – kwiatu lipy, aromatyczny.
- Smak – aromatyczny, łagodny, z niektórych zbiorów może być o nieco ostrzejszym, bardziej wyrazistym smaku.
Woda z miodem – przepis
1–2 łyżki miodu rozpuścić w szklance letniej wody, pozostawić na noc, rano dodać ciepłej wody, wypić na czczo (bezpośrednio przed spożyciem można dodać nieco soku z cytryny). Taki napój posiada silne właściwości bakteriobójcze i uodparniające.
Należy pamiętać, by nie dodawać miodu do wrzącej wody, gorącej kawy lub herbaty – wysoka temperatura sprawia, że miód traci swoje właściwości odżywcze.
PORADNIKI
Miód pszczeli - działanie. Jaki miód jest na co?