
Miód lipowo-gryczany





Opis
Miód lipowo-gryczany
Miód lipowo-gryczany jest pozyskiwany z nektaru lipy (Tilia) i gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum). Ta unikalna kompozycja smaku i aromatu doskonale podkreśli wykwintne wypieki oraz miody pitne i inne alkohole, jak również sprawdzi się na kromce chleba dla osoby, która od miodu oczekuje idealnego połączenia subtelnej słodyczy i wyrafinowanego, intensywnego, lekko korzennego smaku.
Miód lipowo-gryczany – działanie
Miód lipowo-gryczany korzystnie wpływa na:
- układ oddechowy – górne i dolne drogi oddechowe;
- układ krążenia – serce, miażdżycę, niedokrwistość, niedobór żelaza;
- układ pokarmowy – wątrobę (działanie odtruwające);
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne wywołane m.in. niedoborem żelaza, nadmiernym stresem i nerwicami.
Cechy miodu
- Barwa – żółto-brunatna.
- Zapach – lekko ostry, kwiatu gryki i lipy.
- Smak – aromatyczny, wyrazisty, delikatnie ostry.
PORADNIKI
Miód pszczeli - działanie. Jaki miód jest na co?