
Miód koniczynowy





Opis
Miód koniczynowy
Miód koniczynowy jest pozyskiwany z nektaru koniczyny białej i czerwonej (Trifolium repens L.; Trifolium pratense L.). Choć koniczyna powszechnie występuje na terenie całej Polski, miód koniczynowy pojawia się dość rzadko, jedynie przy sprzyjających warunkach pogodowych. Nieczęste występowanie oraz wyjątkowe walory smakowe i zapachowe czynią z miodu koniczynowego nie lada rarytas dla wszystkich smakoszy pszczelich skarbów.
Miód koniczynowy – działanie
Miód koniczynowy korzystnie wpływa na:
- układ oddechowy – zapalenie oskrzeli (działanie wykrztuśne);
- układ pokarmowy – żołądek, jelita, problemy trawienne, biegunki;
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne, stres.
Cechy miodu
- Barwa – od białej, kremowej, przez żółtą, aż po złocistożółtą.
- Zapach – kwiatu koniczyny, łagodny, aromatyczny, z wyczuwalną kwaskowością.
- Smak – rześki, słodki, delikatny, lekko kwaskowy.
PORADNIKI
Miód pszczeli - działanie. Jaki miód jest na co?