Miód gryczany
Opis
Miód gryczany
Miód gryczany jest pozyskiwany z nektaru gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum), która znalazła niezwykle szerokie zastosowanie m.in. w ziołolecznictwie, pszczelarstwie i sztuce kulinarnej. Gryka zwyczajna zakwita subtelnymi, białymi kwiatami, lecz miód z jej nektaru ma głęboki, ciemny kolor i niezwykle intensywny, ostry, lekko korzenny smak. Dzięki temu miód gryczany wspaniale podkreśla smak i zapach wypieków (znakomity do pierników) oraz miodów pitnych (przez wielu uważany za najlepszy miód do napojów alkoholowych). Z tego samego powodu ciemny, ostry, korzenny miód gryczany nie jest lubiany przez dzieci i tych dorosłych, którzy preferują łagodniejsze, delikatniejsze smaki.
Miód gryczany – działanie
Miód gryczany korzystnie wpływa na:
- układ krążenia – serce, miażdżycę, niedokrwistość, niedobór żelaza; zalecany po przebytych operacjach związanych z utratą krwi;
- układ pokarmowy – wątrobę (działanie odtruwające);
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne.
Cechy miodu
- Barwa – brunatna, czerwono-brązowa.
- Zapach – kwiatu gryki, korzenny, ostry.
- Smak – korzenny, ostry, gorzkawy, aromatyczny.
PORADNIKI
Miód pszczeli - działanie. Jaki miód jest na co?