Miód gryczano-lipowy
Opis
Miód gryczano-lipowy
Miód gryczano-lipowy jest pozyskiwany z nektaru gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum) i lipy (Tilia). Ta unikalna kompozycja smaku i aromatu doskonale podkreśli wykwintne wypieki oraz miody pitne i inne alkohole, jak również sprawdzi się na kromce chleba dla osoby, która od miodu oczekuje idealnego połączenia subtelnej słodyczy i wyrafinowanego, intensywnego, lekko korzennego smaku.
Miód gryczano-lipowy – działanie
Miód gryczano-lipowy korzystnie wpływa na:
- układ krążenia – serce, miażdżycę, niedokrwistość, niedobór żelaza;
- układ oddechowy – górne i dolne drogi oddechowe;
- układ pokarmowy – wątrobę (działanie odtruwające);
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne wywołane m.in. niedoborem żelaza, nadmiernym stresem i nerwicami.
Cechy miodu
- Barwa – brunatna z żółtym refleksem.
- Zapach – korzenny, kwiatu gryki i lipy.
- Smak – aromatyczny, wyrazisty, delikatnie ostry.
PORADNIKI
Miód pszczeli - działanie. Jaki miód jest na co?