Miód faceliowy
Opis
Miód faceliowy
Miód faceliowy jest pozyskiwany z nektaru facelii (Phacelia Juss.), rośliny o pięknych, błękitnych kwiatach. Facelia uchodzi za królową roślin miododajnych, gdyż powstały z niej miód cechuje się wyjątkowym, wysublimowanym smakiem i aromatem.
Miód faceliowy – działanie
Miód faceliowy korzystnie wpływa na:
- układ pokarmowy – nieżyt żołądka i dwunastnicy, choroby wątroby, trzustki i woreczka żółciowego;
- układ krążenia – niewydolność mięśnia sercowego, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, niedokrwistość;
- układ oddechowy – astmę oskrzelową;
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne.
Cechy miodu
- Barwa – od białej, kremowej, przez żółtą, aż po złocistożółtą.
- Zapach – łagodny, aromatyczny.
- Smak – słodki, delikatny, lekko kwaskowy, szlachetny.
PORADNIKI
Miód pszczeli - działanie. Jaki miód jest na co?