Miód akacjowy
Opis
Miód akacjowy
Miód akacjowy jest pozyskiwany z nektaru robinii akacjowej (Robinia pseudoacacia L.), zwanej też robinią, fałszywą akacją lub grochodrzewem.
Za sprawą naturalnie wysokiej zawartości fruktozy miód akacjowy wolno krystalizuje i długo pozostaje w stanie płynnym.
Miód akacjowy – działanie
Miód akacjowy korzystnie wpływa na:
- układ pokarmowy – wrzody żołądka i dwunastnicy, zaburzenia trawienia, stany skurczowe i zapalne żołądka i jelit, nadkwasotę;
- układ moczowy – nerki;
- układ oddechowy – stany zapalne górnych dróg oddechowych;
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne (działanie uspokajające).
Wysoka zawartość fruktozy sprawia, że miód akacjowy może być stosowany przez osoby mające łagodne postacie cukrzycy (nie insulinowe).
Cechy miodu
- Barwa – słomkowożółta, rzadko zielonkawa.
- Zapach – kwiatów akacji, łagodny, lekko mdły.
- Smak – słodki, lekko kwaskowy.
Warto wiedzieć
Miód akacjowy:
- dzięki dużej zawartości fruktozy pozostaje przez długi czas w stanie płynnym i wolno krystalizuje,
- przez niektórych jest uważany za najsłodszy ze wszystkich miodów,
- stanowi znakomity zamiennik cukru – za sprawą płynnej konsystencji i znacznego stopnia słodkości sprawdza się jako dodatek do napojów, ciast, deserów i grzańców alkoholowych,
- jest bardzo lubiany przez dzieci.
PORADNIKI
Miód pszczeli - działanie. Jaki miód jest na co?