Poczytaj
Tagi
A jak apiterapia
A jak apiterapia

Korzystne dla zdrowia działanie produktów pszczelich jest znane od już wieków. Zagłoba chętnie raczył się miodem pitnym, twierdząc, że to źródło jego męstwa i odwagi. Babcie leczyły kaszel miksturą z cebuli i miodu. Dziś pszczela słodkość stanowi obowiązkowy dodatek do wzmacniającej, jesiennej herbaty z cytryną. Ale miód to nie wszystko. Z ula można – i warto – pozyskać znacznie więcej.

Powrót do natury

W przeszłości medycyna naturalna była jedyną istniejącą formą zwalczania dolegliwości zdrowotnych. Za jej pomocą leczono – z różnym skutkiem – zarówno bóle żołądka, przeziębienie, jak i niepłodność. Sytuacja zaczęła się zmieniać się wraz z osiąganiem kolejnych kamieni milowych medycyny, takich jak wynalezienie penicyliny na początku XX wieku. Sprawiały one, że naturalne recepty zdrowotne straciły na znaczeniu. Obecnie jednak, w dobie wciąż rozwijającej się i zdecydowanie potrzebnej medycyny, ludzie na powrót chętnie sięgają po alternatywne metody wspierania organizmu – w tym, jak dawniej, czerpiące z natury. W ten trend doskonale wpisuje się apiterapia.

Uwaga: z medycznego punktu widzenia produkty pochodzenia pszczelego nie są lekami i nie mają właściwości leczniczych sensu stricto – tak samo jak rozmaite zioła i inne substancje naturalne. Produkty pszczele mają jednak potwierdzony szeregiem badań naukowych, mniejszy lub większy, wpływ terapeutyczny na organizm i mogą wspierać zwalczenie określonych dolegliwości.

Pszczele skarby

Apiterapia umożliwia wszechstronne oddziaływanie na organizm, obejmując… jedzenie, smarowanie i wąchanie. Jednak niezależnie od sposobu zastosowania danego produktu pszczelego, każdy z nich, dzięki swoim unikalnym właściwościom, zapewni organizmowi w pełni naturalne wsparcie zdrowotne. Większość z nich stanowi bowiem bogate źródło wartościowych substancji, takich jak witaminy, składniki mineralne, aminokwasy, mikro- i makroelementy oraz wielu innych.

Miód – malina!

Miód to najpopularniejszy z produktów pozyskiwanych od pszczół. W zależności od tego, z jakich kwiatów został zebrany nektar, wyróżnia się miód lipowy, akacjowy, wrzosowy czy wielokwiatowy i wiele innych gatunków, w tym występujących okazjonalnie, takich jak lipowo-gryczany. Miód może pochodzić również ze spadzi, nazywanej też rosą miodową – wówczas ma on zdecydowany smak i ciemny kolor (przeczytaj więcej o miodzie spadziowym). Każdy rodzaj miodu wykazuje specyficzne właściwości, jednak ich wspólną cechą jest zdolność przeciwdziałania drobnoustrojom – to właśnie dlatego woda, herbata czy mleko z miodem skutecznie wspomagają w walce z przeziębieniem i ogólnym osłabieniem organizmu.

Jaki miód jest najlepszy?

Oprócz ogólnie korzystnego oddziaływania na układ immunologiczny, każdy gatunek miodu wykazuje specyficzne właściwości, które decydują o jego przeznaczeniu. Dlatego „najlepszym” miodem dla jednej osoby będzie gryczany, wzmacniający układ krążenia, natomiast komu innemu dedykowany będzie akacjowy, wspomagający trawienie. Warto również przeprowadzić degustację i sprawdzić, jaki miód zasmakuje najbardziej. Dzieci lubią zwykle delikatny akacjowy, leśny malinowy, a dorośli – miody o wyrazistym smaku, takie jak wrzosowy.

Sprawdź właściwości terapeutyczne różnych gatunków miodów.

Kwiatowe perły

Pyłek kwiatowy to zlepione miodem drobiny pyłków. Są one zbierane z kwiatów przez pszczoły, które następnie transportują je do ula w specjalnych „koszyczkach”, umiejscowionych na tylnych odnóżach. Jako że pyłek kwiatowy wspiera układ immunologiczny i nerwowy, jest polecany w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Oddziałuje korzystnie na metabolizm oraz układ trawienia, jak również przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu moczowo-płciowego i oddechowego. Sprawdza się także w przypadku łamliwych paznokci, wypadających włosów czy łuszczycy. Już 1–2 łyżeczki rozrobionego w wodzie pyłku dziennie działają jak skoncentrowana odżywka regenerująco-wzmacniająca.

Dowiedz się więcej o pyłku kwiatowym.

Tajemnicza pierzga

Popularność pierzgi wzrasta w ostatnich czasach. I nic dziwnego, bo pierzga łączy w sobie moc pyłku kwiatowego, miodu oraz enzymów i kwasów trawiennych pszczoły. Ten naturalny skarb stanowi wsparcie w terapii wielu chorób, m.in. o podłożu nowotworowym, metabolicznym czy geriatrycznym. Polecany jest także w przypadku osłabienia układu immunologicznego czy problemów ze strony układu pokarmowego, nerwowego i moczowo-płciowego. To również naturalna podpora przy katarze siennym, nadciśnieniu czy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Pierzgę spożywa się podobnie jak pyłek.

Dowiedz się więcej na temat pierzgi.

Bez kitu!

Mówiąc o produktach pszczelich, nie sposób nie wspomnieć o propolisie, zwanym też kitem. To aromatyczna substancja, na którą składają się m.in. pyłek kwiatowy, wosk i żywice. Kit pszczeli ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Wykazuje również właściwości znieczulające i regenerujące. Ma szerokie zastosowanie w różnego typu problemach zdrowotnych, takich jak zapalenie gardła, wzdęcia, bóle żołądka i hemoroidy. Propolis to także skuteczny środek w przypadku dolegliwości skórnych, ran i odleżyn. W zależności od potrzeb można go stosować w postaci maści, żelu, czopków czy nalewek.

Przeczytaj poradnik ekspercki o propolisie.

Mleko od… pszczoły

Mleczko pszczele to niezwykle odżywcza substancja, którą pszczoły robotnice karmią królową. Naturalnie występuje w formie gęstego płynu o kremowej barwie, jednak zazwyczaj można je kupić w formie tabletek albo kapsułek. W skład mleczka pszczelego wchodzą woda, aminokwasy, cukry i lipidy. Jako suplement diety jest ono polecane przede wszystkim wtedy, gdy istotna jest sukcesywna regeneracja organizmu. Dlatego mleczko pszczele warto stosować w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego czy w okresie zwiększonego napięcia nerwowego. Poleca się je również w procesie leczenia chorób układu krwionośnego – miażdżycy, niedokrwistości czy nadciśnienia.

Pomocna broń

Kto miał styczność z pszczelim żądłem, ten wie, że jest to niezbyt przyjemne doświadczenie. Mimo to jad pszczeli znajduje obecnie szerokie zastosowanie w medycynie i przemyśle kosmetycznym. W jego skład wchodzą różne związki, w tym peptydy, aminy i enzymy, które działają antybakteryjnie i hamują namnażanie komórek nowotworowych. Jako składnik kremów, jad pszczeli wspomaga usuwanie niedoskonałości skóry, a także nawilża ją i ujędrnia. Jednak jad pszczeli jest kojarzony przede wszystkim jako specyfik na dolegliwości reumatyczne. Aby go zaaplikować, można zdecydować się na spotkanie z pszczołą twarzą w twarz – wówczas dokonuje się kontrolowanej iniekcji – lub też użyć gotowej maści.

Płomienne dobro

Wosk to pszczele złoto. Wykorzystuje się go głównie do produkcji świec, a także w przemyśle kosmetycznym. Zapalając woskową świecę, zyskuje się nie tylko przyjemny, ciepły nastrój i miodowy zapach. Właściwości wosku sprawiają, że wytworzona z niego świeca działa jak „odkurzacz”, oczyszczając powietrze z drobin kurzu, likwidując zapach dymu tytoniowego i szkodliwe promieniowanie z urządzeń elektromagnetycznych. W pomieszczeniu, gdzie pali się świeczka z wosku pszczelego, wytwarza się zdrowy mikroklimat, który oddziałuje na człowieka uspokajająco i energetyzująco. Dlatego też odpoczynek przy płomieniu świecy woskowej jest polecany po ciężkim, stresującym dniu.

Powietrze, którym warto oddychać

A gdyby tak… wejść do ula? To (prawie) możliwe! Apiinhalacja to wisienka na torcie w terapii pszczelimi skarbami. Podczas apiinhalacji przebywa się w specjalnie przystosowanym do tego pomieszczeniu, gdzie stoi ul z otwartą pokrywą. Wierzch ula jest przykryty siatką, więc pszczoły nie mają możliwości „ucieczki”. Jednocześnie do nozdrzy wypoczywającego przy kojącym brzęczeniu pszczół kuracjusza dociera wartościowe, czyste powietrze ulowe. Taka sesja usprawnia działanie układu oddechowego, jest więc korzystna dla osób borykających się z astmą. Powietrza ulowego nie należy jednak przedawkować – wystarczy jedna sesja raz na 1–2 tygodnie, trwająca ok. 10 do maksymalnie 30 minut.

Dar pana pszczoły

Leniwe trutnie również mogą być pożyteczne. Homogenat czerwiu trutowego to substancja pozyskiwana z larw męskich osobników pszczoły. Jedna dawka homogenatu to skoncentrowana „bomba” białkowo-witaminowa, która korzystnie oddziałuje na cały organizm. Homogenat wspiera terapię wielu dolegliwości i pozytywnie wpływa na osłabiony układy immunologiczny. Jest stosowany również przy wrzodach żołądka, niedokrwistości, zapaleniu oskrzeli czy zaburzeniach pracy nerek. Homogenat można polecić osobom starszym czy zmagającym się z napięciem nerwowym, a także jako środek wspomagający regenerację po przebytych chorobach.

Przeczytaj poradnik ekspercki o homogenacie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl