Poczytaj
Tagi
Spożywanie, dawkowanie i przechowywanie miodu
Spożywanie, dawkowanie i przechowywanie miodu

Miód można spożywać łyżeczką, rozpuszczony w płynach, w deserach, ciastach, sosach i innych potrawach.

Zalecane dzienne spożycie:

  • nie zaleca się podawania miodu niemowlętom do 1 roku życia
  • dzieci 1-2 lat: 7 g dziennie
  • dzieci 2-6 lat: 10-20 g dziennie
  • dzieci 6-12 lat: 30-50 g dziennie
  • młodzież i dorośli: 60-150 g dziennie

Zalecane dzienne spożycie w celach terapeutycznych:

  • w schorzeniach układu moczowego: 2-4 łyżek
  • w schorzeniach serca i naczyń, układu nerwowego, jelit, wątroby: 3-6 łyżek
  • w schorzeniach układu oddechowego: 4-6 łyżek żołądka

Woda z miodem

W regularnym stosowaniu zaleca się pić wodę z miodem: 1-2 łyżki miodu rozpuścić w szklance letniej wody, pozostawić na noc, rano dodać ciepłej wody, wypić na czczo (bezpośrednio przed spożyciem można dodać nieco soku z cytryny). Taki napój posiada silne właściwości bakteriobójcze i uodparniające. Należy pamiętać, by nie dodawać miodu do wrzącej wody, gorącej kawy lub herbaty – wysoka temperatura sprawia, że miód traci swoje właściwości odżywcze.

Przechowywanie miodu

Miód należy przechowywać:

  • w szczelnie zamkniętych opakowaniach (słoikach, pojemnikach z tworzywa sztucznego), 
  • w miejscu zacienionym, chłodnym i suchym oraz czystym, w temperaturze od 6 do 10°C i przy ok. 60% wilgotności powietrza.

Miodu nie trzeba trzymać w lodówce (nie jest to zalecane); można przechowywać go np. w szafce czy komórce kuchennej.

W takich warunkach miód  może być przechowywany przez 3 lata, nie tracąc swoich właściwości odżywczych.

Miód ma właściwości higroskopijne i wiąże wodę z powietrza, dlatego opakowania (np. wiaderka, słoiki itp.) należy szczelnie zamykać. Niedokładnie zamknięte opakowanie i przechowywanie miodu w wilgotnym pomieszczeniu (np. w kuchni, gdzie się dużo gotuje) może spowodować, że miód sfermentuje.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl