Smak i aromat miodu determinują olejki eteryczne, zawarte w nektarze zbieranym przez pszczoły. W zależności od rodzaju nektaru, z którego powstał miód, może mieć on kolor od białego przez kremowy, żółty, złocisty do brązowego, a nawet zielonkawego.
Smak, aromat i konsystencja miodu zależne są od czynników klimatycznych w danym sezonie i regionie zbiorów, dlatego też podane poniżej cechy nie zawsze będą adekwatne do danego miodu.
#TIP Kliknij na nazwę miodu, by dowiedzieć się o nim więcej!
GATUNEK |
BARWA |
ZAPACH |
SMAK |
słomkowożółta |
łagodny |
mało słodki |
|
złocisto żółta |
kwiatu chabru |
łagodny, słodki |
|
jasnożółta |
delikatny i aromatyczny |
łagodny, słodki |
|
słomkowa |
maliny leśnej |
łagodny, z nutą malin |
|
złocisto żółta |
aromatyczny |
łagodny, słodki |
|
od jasnokremowej do herbacianej |
delikatny, aromatyczny |
łagodny, bardzo słodki |
|
złoto żółta |
aromatyczny, kwiatu lipy |
lekko gorzkawy, łagodny |
|
jasnożółta |
łagodny |
bardzo słodki |
|
czerwono brązowa |
kwiatu gryki |
korzenny, ostry, gorzkawy, aromatyczny |
|
czerwono brązowa, bursztynowa |
ostry, silny, bardzo aromatyczny |
mało słodki, ostry, szlachetnie gorzkawy |
|
brązowa lub brązowo zielonkawa |
łagodny |
charakterystyczny |
|
Ziołowy |
ciemnożółta |
intensywny |
korzenny |
Zasadniczo miody jasne są delikatniejsze w smaku i zazwyczaj cechują się łagodnym, kwiatowym zapachem. Natomiast im miód ciemniejszy, tym bardziej zdecydowany, ostry, intensywny, a nawet gorzkawy jest jego smak i zapach. Intrygującym wyjątkiem jest miód wrzosowy, przez wiele osób uznawany za kwintesencję miodowej doskonałości – należy do miodów ciemnych o smaku ostrzejszym, nawet lekko gorzkawym, lecz aromat, w którym dominuje zapach kwiatów wrzosu, stawia go zdecydowanie na pierwszym miejscu.
Często pojawiają się pytania o to, który miód jest najlepszy. Odpowiedź jest prosta: ile osób, tyle preferencji smakowych. Wielość gatunków miodu sprawia, że bez wątpienia każdy znajdzie coś dla siebie.