Poczytaj
Tagi
Skład chemiczny miodu
Skład chemiczny miodu

Miód jest produktem czystym biologicznie i chemicznie, bogatym w cukry proste, kwasy organiczne, aminokwasy, witaminy, enzymy i biopierwiastki. Ze względów zdrowotnych warto spożywać go zatem jak najczęściej (przede wszystkim zamiast białego cukru). Regularne stosowanie miodu i innych produktów pszczelich pozwoli uniknąć częstych stanów ogólnego osłabienia, przeziębień, alergii, problemów z układem krążenia, krwionośnym czy pokarmowym.

SKŁAD MIODU

CUKRY:

glukoza, fruktoza, maltoza, melecytoza, sacharoza

KWASY ORGANICZE:

glukonowy, mlekowy, bursztynowy, borowy, jabłkowy, winowy, cytrynowy i inne

AMINOKWASY:

alanina, leucyna, glutamina, arginina, metionina, aspargina, cystyna i inne

WITAMINY:

A, B1, B2, B6, C, D, H, K, PP

ENZYMY:

inwertaza, amylaza, katalaza, fosfataza, oksydaza glukozy

BIOPIERWIASTKI:

magnez, wapń, sód, potas, fosfor, żelazo, miedź, krzem


Należy być świadomym, że produkty pochodzenia naturalnego nie zastąpią niektórych leków lub konieczności interwencji medycznej w przypadkach poważniejszych zachorowań, a jedynie mogą spowolnić procesy chorobotwórcze. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl