Miód z pyłkiem to wyjątkowe połączenie skrystalizowanego miodu, zwykle nektarowego, i zmielonego pyłku kwiatowego. Dodatek pyłku sprawia, że miód ten nie jest tak słodki, a jego smak, zapach i konsystencja są jedyne w swoim rodzaju. Miód z pyłkiem nie nadaje się do rozpuszczania w wodzie, herbacie, kawie czy innych napojach; najlepiej spożywać go łyżeczką wprost z opakowania lub na chlebie. Najważniejszą zaletą miodu z pyłkiem są jego właściwości lecznicze - miód ten to solidny ładunek mikro- i makroelementów, białka, witamin, egzogennych aminokwasów, kwasów organicznych i enzymów, których potrzebuje ludzki organizm do pełnego zdrowia i sprawności. Miód z pyłkiem jest szczególnie polecany sportowcom, osobom pracującym fizycznie i umysłowo, uczniom i studentom, jak również osobom po przebytych chorobach i operacjach. Szczegółowe informacje o właściwościach leczniczych zostały opisane w karcie produktu.