Miód rzepakowy pozyskiwany jest z nektaru rzepaku (Brassica napus L.). Rzepak jest rośliną powszechnie uprawianą w Polsce i mającą wiele zastosowań, w tym jako roślina miododajna. Miód rzepakowy cechuje duża zawartość glukozy, która wpływa na niezwykle szybką krystalizację tego miodu - już w kilka dni po miodobraniu miód ten jest stały, często również dość twardy, a jego biały lub lekko żółtawy kolor najczęściej przywodzi na myśl barwę smalcu. Z tego względu nie jest to miód szczególnie lubiany jako dodatek do kanapek, ale za to niezmiernie ceniony z uwagi na swe walory zdrowotne. Miód rzepakowy przede wszystkim zaleca się przy miażdżycy oraz chorobach serca i naczyń wieńcowych. Wykazuje on również korzystne działanie w przypadku chorób wątroby i dróg żółciowych, wrzodach żołądka i dwunastnicy, chorobach nerek i układu moczowego oraz stanach zapalnych dróg oddechowych.