Miód gryczany pozyskiwany jest z nektaru gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum), rośliny, która znalazła niezwykle szerokie zastosowanie m.in. w ziołolecznictwie, pszczelarstwie, jak również sztuce kulinarnej. Choć gryka zwyczajna zakwita subtelnymi, białymi kwiatami, miód z jej nektaru ma głęboki, ciemny kolor i niezwykle intensywny, ostry, lekko korzenny smak. Warto wiedzieć, że, z uwagi na swoje walory, miód gryczany doskonale podkreśla smak i zapach wypieków (np. pierników) oraz miodów pitnych (przez wielu uważany za najlepszy miód do napojów alkoholowych). Miód z gryki zaleca się przy chorobach i zaburzeniach pracy układu krążenia (serce) oraz w okresie rekonwalescencji, miażdżycy, chorobach wątroby, po przebytych operacjach związanych z utratą krwi, niedokrwistości i ogólnym stanie osłabienia wywołanym niedoborem żelaza oraz stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.