Tłusty Czwartek to okazja długo wyczekiwania przez wszystkich łasuchów. Tego dnia można zajadać się smakowitymi pączkami, faworkami i innymi wypiekami – nie zawsze zdrowymi, często mocno kalorycznymi, ale jakże pysznymi. Jeśli zwykłe pączki z marmoladą ci się znudziły, wypróbuj przepis na greckie pączki z miodem, zwane loukoumades lub lokma.
Pączki z miodem na sposób grecki robi się bez dodatków w środku, można je natomiast posypać z wierzchu cukrem pudrem albo polać ulubioną polewą (np. miodowo-nugatową, pistacjową, czekoladową). Pączuszki przygotowane według tego przepisu są przepyszne, lekkie i znikają z talerza niemal tak szybko jak się je robi.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej lub tortowej
- 85 g świeżych drożdży (lub ok. 4 opakowania drożdży suszonych)
- 6 łyżek cukru
- 1 białko jajka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Dodatkowo: olej do smażenia
Składniki na polewę:
- 4 łyżki płynnego miodu (najlepszy do pączków po grecku będzie płynny miód akacjowy albo lipowy)
- szczypta, ok. 1/2 łyżeczki cynamonu
- sezam lub zmielone orzechy albo migdały (opcjonalnie)

Wykonanie
Drożdże pokruszyć do miski, dodać oliwę z oliwek, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać, aby drożdże dobrze się rozpuściły. W oddzielnej misce mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać do mleka z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta o konsystencji śmietany. Miskę przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia cista. Następnie ubić białko na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Z ciasta formować małe kulki i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Usmażone pączki wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Odsączone z tłuszczu pączki polać polewą z miodu, cynamonu i bakalii. Można podawać na ciepło.