Mleczko pszczele to niezwykle wartościowy produkt pszczeli. Jest bogate w witaminy, biopierwiastki oraz miko- i makroelementy, zawiera ponad dwadzieścia aminokwasów, enzymy i substancje lipidowe. Mleczko pszczele cechuje specyficzny, kwaskowaty smak i perłowobiały kolor.
Co to jest mleczko pszczele?
Mleczko pszczele to wydzielina gruczołów gardzielowych pszczół robotnic, zawierająca dodatek gruczołów ślinowych pszczół oraz miodu.
Mleczko pszczele jest pokarmem larw pszczelich i trutowych w początkowym okresie ich rozwoju (kilkudniowe larwy są obficie karmione mleczkiem, na zdjęciu powyżej widać, że larwy są w mleczku niemal „zatopione”) oraz matek pszczelich (królowych) przez cały okres larwalny i w okresie czerwienia.
Mleczko pszczele pozyskuje się z matecznika – komórki w plastrze przeznaczonej do wychowu matki.
Działanie mleczka pszczelego
Mleczko pszczele posiada silne właściwości bakteriostatyczne, biotyczne i odżywcze. Regeneruje i wzmacnia organizm, poprawia także zdolność zapamiętywania i koncentracji, dlatego jest polecane osobom zmęczonym fizycznie i psychicznie (mleczko pszczele warto zażywać podczas intensywnego wysiłku intelektualnego, np. przed egzaminami).
Mleczko pszczele korzystnie oddziałuje na:
- układ krążenia – pomaga w takich schorzeniach, jak miażdżyca, niewydolność mięśnia sercowego, nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu, niedokrwistość (zażywanie mleczka powoduje zwiększenie zawartości erytrocytów, hemoglobiny i żelaza oraz chroni tkankę wątrobową, zapobiegając marskości wątroby);
- układ pokarmowy – jest skuteczne przy wrzodach żołądka i jelit oraz zaburzeniach przemiany materii;
- układ oddechowy – wspiera terapię stanów zapalnych krtani i oskrzeli, gruźlicy i dychawicy oskrzelowej;
- układ nerwowy – łagodzi bóle pourazowe, nerwobóle, migreny, stany napięcia na tle nerwowym, depresję, klimakterium i napięcie PMS.
W medycynie ludowej mleczko pszczele było znane i stosowane od dawna. Prowadzone współcześnie badania naukowe i kliniczne potwierdzają jego właściwości prozdrowotne.
Skład mleczka pszczelego
WITAMINY: | B1, B2, B6, B12, C, H (biotyna), PP, inozytol, acetylocholina, kwas pantotenowy, kwas foliowy |
HORMONY: | estradiol, progesteron, testosteron |
BIOPIERWIASTKI: | potas, wapń, sód, żelazo, cynk, miedź, glin |
MIKRO- I MAKROELEMENTY: | śladowe ilości |
Stosowanie mleczka pszczelego
Kuracja mleczkiem powinna trwać 3-4 tygodnie. Profilaktycznie zaleca się zażywać 50-100 g mleczka dziennie. Mleczko jest dostępne w tabletkach, kapsułkach, kroplach lub w postaci nieprzetworzonej.
Przeciwwskazania
Mleczka pszczelego nie powinny zażywać osoby uczulone na ten produkt oraz osoby cierpiące na ostre alergie, choroby zakaźne oraz niewydolność nadnerczy. Przed stosowaniem warto skonsultować się z lekarzem.