
Miód z pyłkiem kwiatowym
Miód z pyłkiem to wyjątkowe połączenie skrystalizowanego miodu nektarowego lipowego oraz pyłku kwiatowego.
Skład:
- miód nektarowy lipowy: 90%
- pyłek kwiatowy (uprzednio zmielony): 10%
Waga słoika: 450 g
Produkt dostępny sezonowo w ramach organizowanego przez naszą pasiekę wydarzenia „Skarby Pasieki”.
Zapytaj o miód
Wszelkie informacje o produkcie / zamówienia / zapytania o dostępność i cenę – skontaktuj się: tel. 606 269 958, e-mail: kontakt@gpbartnik.pl lub poprzez formularz.
Miód z pyłkiem – działanie
Połączenie aż dwóch wartościowych produktów pszczelich: miodu i pyłku kwiatowego, dostarcza organizmowi solidną porcję wartościowych mikro- i makroelementów, białka, witamin, aminokwasów egzogennych, kwasów organicznych i enzymów.
Miód z pyłkiem jest szczególnie polecany sportowcom, uczniom i studentom, osobom intensywnie pracującym fizycznie i umysłowo, jak również tym po przebytych chorobach i operacjach oraz znajdującym się w stanie nadmiernego stresu i wyczerpania psychofizycznego.
Miód lipowy korzystnie wpływa na:
- układ oddechowy – górne i dolne drogi oddechowe, anginę (działanie wykrztuśne, przeciwskurczowe);
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne (działanie przeciwgorączkowe i napotne);
- układ nerwowy – stres, nerwice (działanie uspokajające);
- układ krążenia – serce;
- układ kostno-stawowy – reumatoidalne zapalenie stawów.
Pyłek kwiatowy to naturalna, cenna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu odżywka regenerująco-wzmacniająca, bogata w aż 250 związków czynnych biologicznie: witaminy (17), pełnowartościowe białko (13–32%, w tym 32 aminokwasy egzogenne), łatwo przyswajalne sole mineralne (m.in. siarkę, żelazo, potas, magnez), kwasy organiczne, enzymy, cukry, tłuszcze, fitosterole i inhibiny. Dzięki nim pyłek kwiatowy korzystnie wpływa na:
- układ odpornościowy – działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i detoksykacyjnie, podnosi odporność organizmu, łagodzi stany wyczerpania psychofizycznego wywołane nadmierną aktywnością, przebytymi chorobami i operacjami oraz pozytywnie wpływa na sprawność umysłową, procesy myślenia i koncentracji;
- układ pokarmowy – wspomaga w stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, łagodzi dolegliwości trawienne, zaburzenia przemiany materii, pracy żołądka i jelit, pęcherzyka żółciowego, trzustki i wątroby (wspiera terapię m.in. marskości wątroby oraz wirusowego zapalenia wątroby typu A, B i C);
- układ moczowo-płciowy – wspomaga terapię przewlekłych stanów zapalnych nerek, gruczołu krokowego, pęcherzyka nasiennego i cewki moczowej;
- układ krążenia – wspiera rekonwalescencję po zawale serca i innych chorobach krążeniowych, jak niedokrwistość, nadciśnienie, anemia, miażdżyca;
- układ oddechowy – łagodzi m.in. katar sienny, alergię, astmę;
- układ nerwowy – pozytywnie wpływa na stan psychofizyczny, obniża stres i stany napięć nerwowych, również związanych z okresem dojrzewania lub klimakterium;
- metabolizm – wspiera terapię m.in. cukrzycy i dny moczanowej;
- tkanki i skórę – wspomaga przy takich dolegliwościach, jak reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, wypryski, trądzik, zapalenie skóry (bakteryjne, wirusowe, grzybicze), łamliwość i wypadanie włosów, osłabione paznokcie.
Stosowanie miodu z pyłkiem
Miód z pyłkiem najlepiej spożywać na chlebie albo łyżeczką prosto ze słoika.
Miód z pyłkiem można dodawać do wody albo innych napojów. Należy jednak mieć na uwadze, że pyłek nie rozpuszcza się – tworzy zawiesinę („papkę”). W przypadku chęci spożycia wody z miodem i pyłkiem, zalecamy przygotować napój i poczekać 1–3 godz. przed spożyciem, tak aby pyłek napęczniał.
Uwaga! Osoby po przebytych ciężkich chorobach lub operacjach oraz uczulone na jakikolwiek składnik produktu powinny przed jego spożyciem skonsultować się z lekarzem.
Cechy miodu z pyłkiem
Dodatek pyłku sprawia, że miód ten nie jest tak słodki, a jego smak, zapach i konsystencja są jedyne w swoim rodzaju:
- Barwa – zależna od barwy miodu, ciemniejsza za sprawą zawartości zmielonego pyłku kwiatowego
- Zapach – charakterystyczny zapach miodu i pyłku
- Smak – mało słodki, z charakterystycznym posmakiem pyłku kwiatowego