
Miód wrzosowy
Miód wrzosowy jest pozyskiwany z nektaru wrzosów (Calluna Salisb.). Jest to miód późny, zbierany w okresie kwitnienia wrzosów i krótko po nim, zwykle we wrześniu.
Miód wrzosowy należy do najlepszych miodów nektarowych i nie bez przyczyny uchodzi za miód szlachetny. Absolutnie unikalny, wysublimowany, wprost urzekający smak, wspaniały aromat i wyjątkowa, lekko galaretowata konsystencja stawiają go na swoistym miodowym podium. Zalety te w połączeniu z niewielką dostępnością sprawiają jednocześnie, że cena miodu wrzosowego jest zwykle wyższa niż innych miodów. Pomimo tego ten pszczeli skarb ma swoich zagorzałych sympatyków – tych, którzy doceniają walory zdrowotne miodu wrzosowego, jak i tych, którzy raczą się nim dla smaku.
Zapytaj o miód
Wszelkie informacje o produkcie / zamówienia / zapytania o dostępność i cenę – skontaktuj się: tel. 606 269 958, e-mail: kontakt@gpbartnik.pl lub poprzez formularz.
Miód wrzosowy – działanie
Miód wrzosowy korzystnie wpływa na:
- układ pokarmowy – żołądek, jelita, zaburzenia trawienia, wątrobę, drogi żółciowe;
- układ oddechowy – stany zapalne jamy ustnej, gardła i migdałków;
- układ moczowy – gruczoł krokowy, nerki, drogi moczowe, kamicę nerkową;
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne.
Cechy miodu wrzosowego
- Barwa – czerwono-brązowa, bursztynowa
- Zapach – bardzo aromatyczny, z nutą kwiatów wrzosu
- Smak – łagodny, mało słodki, lekko ostry, szlachetnie gorzkawy
Miód wrzosowy – cenny unikat
Miód wrzosowy to szlachetny miód o wyjątkowych walorach smakowych, zapachowych i zdrowotnych. Jego wysublimowany smak i urzekający aromat sprawiają, że bezsprzecznie należy on do najlepszych miodów nektarowych. Choć cena miodu wrzosowego nie jest najniższa, to rokrocznie cały jego zapas jest wyprzedawany niemal na pniu (zapobiegliwi zawczasu proszą o odłożenie dla nich choćby kilograma, co w tym przypadku jest praktyką godną polecenia).
Właściwości miodu wrzosowego
Właściwości zdrowotne miodu wrzosowego zadecydowały o jego szerokim zastosowaniu w profilaktyce i lecznictwie. Miód wrzosowy jest najlepszy na nerki, drogi moczowe, gruczoł krokowy, stany zapalne żołądka i jelit oraz stany zapalne jamy ustnej i gardła. Miód wrzosowy zawiera aktywne biologicznie składniki o działaniu moczopędnym, bakteriobójczym i przeciwzapalnym. Tak ukierunkowane działanie lecznicze miodu wrzosowego sprawia, że jest on szczególnie polecany osobom mającym trudności z wydalaniem moczu, mężczyznom po 40 r.ż. (profilaktyka prostaty) oraz pomocniczo w kamicy nerkowej, dnie moczanowej i dolegliwościach reumatycznych.
Dzięki wysokiej zawartości witamin i biopierwiastków miód wrzosowy jest wskazany jako suplement dietetyczny i odżywczy, szczególnie dla osób z niedoborami pokarmowymi. Jak każdy inny miód, wrzosowy również wspomaga układ immunologiczny i wspiera w przeziębieniu, grypie oraz ogólnym osłabieniu organizmu, spowodowanym przez nadmierny stres i obciążenie psychofizyczne.
Kolor, zapach i smak miodu wrzosowego
Kolor miodu wrzosowego jest szczególny, a jego odcień przed i po krystalizacji zmienia się tylko nieznacznie. Świeżo wybrany, płynny miód wrzosowy ma zabarwienie ciemnobursztynowe z czerwonawym refleksem. Z kolei krupiec jest odrobinę jaśniejszy, może przybrać barwę brunatno-bursztynową.
Zapach miodu wrzosowego jest niezwykle silny i bardzo przyjemny. Wyraźnie wyczuwalny jest aromat kwiatów wrzosu.
Smak miodu wrzosowego jest przyjemny, mało słodki, cierpki, lekko gorzkawy.
Konsystencja i krystalizacja miodu wrzosowego
Miód wrzosowy, w odróżnieniu od wszystkich innych gatunków, cechuje galaretowata konsystencja. Miód ten krystalizuje w różnym stopniu i czasie – niekiedy szybko, czasem znacznie wolniej, przez co cieszy smakoszy miodów długo zachowujących bardziej płynną postać. Krupiec jest drobnoziarnisty i mazisty, ma masłowatą, łatwo smarowną konsystencję.
Dla kogo miód wrzosowy?
Miód wrzosowy to miód, którego każdy powinien spróbować choćby raz w życiu. Jego szlachetny, królewski smak i aromat mają wielu zwolenników, dlatego miód ten to zdecydowanie trafiony pomysł na słodki i zdrowy upominek. Miód wrzosowy warto podawać na świeżym, chrupiącym pieczywie albo z płatkami muesli. Dodany do wypieków, deserów, alkoholi, kawy czy herbaty, bez wątpienia nada im intrygujący smak. Warto wiedzieć, że ceniony za niezrównane walory miód wrzosowy nie zawsze smakuje nastolatkom i dzieciom – gustują w nim przeważnie dorośli.
Ciekawostki o miodzie wrzosowym
- Miód wrzosowy to najszlachetniejszy z miodów nektarowych, przez wielu uznawany za niepodważalnie najlepszy ze wszystkich gatunków.
- Miód wrzosowy pozyskuje się z nektaru wrzosu zwyczajnego (Calluna Vulgaris L.). Jest to miód późny, zbierany w okresie kwitnienia wrzosów i krótko po nim – od lipca do października. W sprzedaży pojawia się zazwyczaj we wrześniu i październiku.