
Miód nektarowo-spadziowy
Miód nektarowo-spadziowy pozyskuje się z nektaru roślin miododajnych oraz ze spadzi liściastej albo iglastej. Spadź to słodka ciecz, składająca się z soków roślinnych, którą można zaobserwować na liściach niektórych drzew liściastych (lipa, dąb) oraz igłach i gałęziach drzew iglastych (świerk, modrzew, jodła).
Miód nektarowo-spadziowy to doskonały wybór dla osób, które chciałyby spróbować miodów spadziowych, ale w łagodniejszej wersji. Jest to miód ciemny, o intensywnym, słodko-gorzkawym smaku, lecz subtelnym aromacie – jego cechy zależą nie tylko od rodzaju spadzi, ale przede wszystkim od rodzaju nektaru, stąd też niemal każdego roku miód ten (jak i wiele innych) może smakować inaczej.
Miody spadziowe, w tym nektarowo-spadziowe, uważa się za miody szlachetne. Wpływają na to ich wyjątkowe walory smakowe i zapachowe oraz niepowtarzalna, brunatno-zielonkawa barwa, a także wartości zdrowotne tego pszczelego skarbu.
Zapytaj o miód
Wszelkie informacje o produkcie / zamówienia / zapytania o dostępność i cenę – skontaktuj się: tel. 606 269 958, e-mail: kontakt@gpbartnik.pl lub poprzez formularz.
Miód nektarowo-spadziowy – działanie
Miód nektarowo-spadziowy korzystnie wpływa na:
- układ pokarmowy – brak apetytu, zaburzenia trawienia;
- układ krążenia – serce, niedokrwistość, nadciśnienie;
- układ odpornościowy – przeziębienia, gorączkę, wyczerpanie psychofizyczne.
Cechy miodu nektarowo-spadziowego
- Barwa – od brunatno-złocistej, przez zielonkawą do brunatnej
- Zapach – łagodny, ale wyrazisty
- Smak – charakterystyczny, aromatyczny