
Miód nawłociowy
Miód nawłociowy jest pozyskiwany z nektaru nawłoci pospolitej (Solidago virgaurea), rośliny z rodziny astrowatych, znanej też pod nazwami ludowymi: mimoza, złota dziewica, złota rózga i urasz. Choć nawłoć jest rośliną powszechnie występującą na terenie całej Polski, miód z jej nektaru pojawia się stosunkowo rzadko (zazwyczaj pod koniec sierpnia i we wrześniu) – trafienie na niego to prawdziwa gratka dla smakosza pszczelich skarbów!
Miód z nawłoci ma słodki, zdecydowany smak – jego walory docenią przede wszystkim dorośli. Miód ten można z powodzeniem podawać na świeżym chlebie, dodawać do muesli, deserów i wypieków, a także słodzić nim napoje.
Zapytaj o miód
Wszelkie informacje o produkcie / zamówienia / zapytania o dostępność i cenę – skontaktuj się: tel. 606 269 958, e-mail: kontakt@gpbartnik.pl lub poprzez formularz.
Miód nawłociowy – działanie
Miód nawłociowy korzystnie wpływa na:
- układ moczowy – nerki, kamicę nerkową, stany zapalne dróg moczowych, skąpomocz (działanie moczopędne i żółciopędne);
- układ płciowy – prostatę;
- układ krążenia – serce, nadciśnienie, miażdżycę;
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne,
- układ narządów osłonowych – zakażenia, owrzodzenia i rany skóry.
Cechy miodu nawłociowego
- Barwa – od żółtej do ciemnożółtej (w stanie płynnym) po jasnożółtą (po skrystalizowaniu)
- Zapach – przyjemny, delikatny, z wyczuwalnym aromatem kwiatów nawłoci
- Smak – słodki, z niektórych zbiorów może być lekko ostry
- Krystalizacja – miód nawłociowy krystalizuje w różnym stopniu i czasie, niekiedy szybko, w przypadku innych zbiorów nieco wolniej. Krupiec jest drobno- lub średnioziarnisty, mazisty, o łatwo smarownej konsystencji