
Miód lipowy
Miód lipowy jest pozyskiwany z nektaru lipy (Tilia). Lipa to cenna roślina miododajna, od lat znana ze swoich właściwości i aktywności antybiotycznej. W dowolnej postaci: miodu czy naparu, lipa pomaga się uporać z ogólnym osłabieniem, przeziębieniami i gorączką, a także skutecznie uspokaja skołatane nerwy i obniża napięcie wywołane nadmiernym stresem.
Miód lipowy to najpopularniejszy, najbardziej znany i również najchętniej wybierany ze wszystkich miodów – jego walory smakowe i zapachowe trafiają w niemal każdy gust. Miód ten świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, deserów i napojów (herbaty z cytryną, wody, mleka).
Zapytaj o miód
Wszelkie informacje o produkcie / zamówienia / zapytania o dostępność i cenę – skontaktuj się: tel. 606 269 958, e-mail: kontakt@gpbartnik.pl lub poprzez formularz.
Miód lipowy – działanie
Miód lipowy korzystnie wpływa na:
- układ oddechowy – górne i dolne drogi oddechowe, anginę (działanie wykrztuśne, przeciwskurczowe);
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne (działanie przeciwgorączkowe i napotne);
- układ nerwowy – stres, nerwice (działanie uspokajające);
- układ krążenia – serce;
- układ kostno-stawowy – reumatoidalne zapalenie stawów.
Cechy miodu lipowego
- Barwa – żółta, złocista
- Zapach – kwiatu lipy, aromatyczny
- Smak – aromatyczny, łagodny, z niektórych zbiorów może być o nieco ostrzejszym, bardziej wyrazistym smaku
Miód lipowy – pewny wybór dla każdego
Miód lipowy, niekiedy zwany także lipcowym (od miesiąca zbioru nektaru z kwiatów lipy), jest jedną z najpopularniejszych w Polsce odmian miodu nektarowego.
Właściwości miodu lipowego
Właściwości zdrowotne miodu lipowego są znane już od wieków. Starożytni Rzymianie przypisywali mu nawet właściwości lecznicze. Lipa (Tilia) to cenna roślina miododajna, powszechnie znana ze swych właściwości odżywczych i aktywności antybiotycznej – zarówno pod postacią miodu, jak i naparu, łagodzi osłabienie organizmu, uspokaja nerwy, nieznacznie obniża ciśnienie krwi, likwiduje obrzęki i wzmacnia odporność.
Miód lipowy jest najlepszy na zaburzenia układu nerwowego, bezsenność i stany wyczerpania wywołane m.in. stresem, przepracowaniem, nadmiernym wysiłkiem intelektualnym, psychicznym i fizycznym. Miód z lipy jest stosowany również w przypadku takich dolegliwości, jak przeziębienie i grypa przebiegające z wysoką temperaturą, choroby gardła, dolnych i górnych dróg oddechowych oraz zaburzenia krążenia i pracy serca. Miód ten wykazuje łagodne działanie moczopędne, dlatego korzystnie wpływa na układ moczowy. Może być stosowany także w profilaktyce schorzeń przewodu pokarmowego.
Miód lipowy, z uwagi na dużą zawartość fruktozy, może być przyjmowany przez chorych na cukrzycę niezależną (typu II) – przed spożyciem zaleca się konsultację z lekarzem.
Kolor, zapach i smak miodu lipowego
Kolor miodu lipowego waha się od jasnożółtego do ciemnożółtego. Płynny miód lipowy może mieć odcień złocisty lub herbaciany. Skrystalizowany miód lipowy jest jaśniejszy.
Zapach miodu lipowego jest na ogół dość intensywny, wyrazisty, ale przyjemny i bardzo aromatyczny.
Smak miodu lipowego zależy od zbiorów – może być zarówno łagodny, aksamitnie delikatny, jak i nieco ostrzejszy, lekko pikantny.
Konsystencja i krystalizacja miodu lipowego
Świeżo wybrany miód lipowy zachowuje płynną formę co najmniej przez kilka tygodni. W zależności od zawartości nektaru innych kwiatów w miodzie, krystalizacja może potrwać do kilku miesięcy. Miód lipowy ma na ogół średniej grubości kryształ, dzięki czemu wiele osób lubi łączyć go z masłem na chlebie.
Dla kogo miód lipowy?
Dzięki walorom smakowym i zapachowym miód lipowy trafia w każdy gust. Jest chętnie spożywany przez dzieci, młodzież i dorosłych. Jest to również miód uniwersalny – doskonały jako dodatek do kanapek, ciast, deserów czy twarogu i chętnie wykorzystywany do słodzenia herbaty, kawy, lemoniady czy innych napojów zamiast cukru. Miód lipowy można śmiało polecić na prezent – szczególnie jeśli nie znamy preferencji obdarowywanej osoby.
Ciekawostki o miodzie lipowym
Miód lipowy, pomimo swojej nazwy, zawiera jedynie przewagę nektaru lipowego. Czysty miód lipowy spotyka się tylko w kilku miejscach na świecie, m.in. w Kanadzie.
Woda z miodem lipowym – przepis
1–2 łyżki miodu rozpuścić w szklance letniej wody, pozostawić na noc, rano dodać ciepłej wody, wypić na czczo (bezpośrednio przed spożyciem można dodać nieco soku z cytryny). Taki napój posiada silne właściwości bakteriobójcze i uodparniające.
Należy pamiętać, by nie dodawać miodu do wrzącej wody, gorącej kawy lub herbaty – wysoka temperatura sprawia, że miód traci swoje właściwości odżywcze.