
Miód lipowo-akacjowy
Miód lipowo-akacjowy jest pozyskiwany z nektarów lipy (Tilia) i robinii akacjowej (Robinia pseudoacacia L.). To wyjątkowe połączenie wpływa na szlachetny smak i aromat miodu, jak również na jego barwę i konsystencję – miód lipowo-akacjowy jest delikatniejszy w smaku, słodszy, a także jaśniejszy i dłużej płynny (wolniej krystalizuje). Miód ten świetnie nadaje się jako dodatek do kanapek, napojów i deserów.
Zapytaj o miód
Wszelkie informacje o produkcie / zamówienia / zapytania o dostępność i cenę – skontaktuj się: tel. 606 269 958, e-mail: kontakt@gpbartnik.pl lub poprzez formularz.
Miód lipowo-akacjowy – działanie
Miód lipowo-akacjowy korzystnie wpływa na:
- układ oddechowy – górne i dolne drogi oddechowe, anginę (działanie wykrztuśne, przeciwskurczowe);
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne (działanie przeciwgorączkowe i napotne);
- układ pokarmowy – wrzody żołądka i dwunastnicy, zaburzenia trawienia, stany skurczowe i zapalne żołądka i jelit, nadkwasotę;
- układ moczowy – nerki, drogi moczowe;
- układ nerwowy – stres, nerwice (działanie uspokajające);
- układ krążenia – serce.
Cechy miodu lipowo-akacjowego
- Barwa – słomkowożółta
- Zapach – łagodny
- Smak – słodki, subtelny
- Krystalizacja – dzięki zawartości nektaru akacji miód pozostaje dłużej płynny. Po skrystalizowaniu jest miękki, mazisty