
Miód leśny (z kwiatów maliny leśnej)
Miód leśny jest pozyskiwany z nektaru kwiatów malin i jeżyn leśnych (Rubus). Jest to jeden z najpopularniejszych miodów, bardzo lubianych przez dzieci, jak i dorosłych. Miód leśny ma niepowtarzalny, aksamitnie słodki smak i przyjemny, delikatny aromat. Po skrystalizowaniu zyskuje mazistą konsystencję, dzięki której doskonale nadaje się na kromkę chleba, jak i do słodzenia napojów.
Zapytaj o miód
Wszelkie informacje o produkcie / zamówienia / zapytania o dostępność i cenę – skontaktuj się: tel. 606 269 958, e-mail: kontakt@gpbartnik.pl lub poprzez formularz.
Miód leśny – działanie
Miód leśny korzystnie wpływa na:
- układ pokarmowy – stany zapalne gardła i żołądka, brak apetytu;
- układ krążenia – niedokrwistość, miażdżycę;
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne, stres (działanie napotne, przeciwgorączkowe i antyseptyczne).
Cechy miodu leśnego
- Barwa – słomkowa, kremowa
- Zapach – subtelny, kwiatu maliny leśnej
- Smak – łagodny, aksamitnie słodki, z nutą kwiatu malin
Miód leśny – z kwiatów leśnej maliny
Miód leśny malinowy powstaje z nektaru malin i jeżyn leśnych. Jest to jeden z najłagodniejszych miodów jasnych, którego niepowtarzalny, delikatnie słodki smak bardzo odpowiada dzieciom, jak i dorosłym.
Właściwości miodu leśnego
Właściwości zdrowotne miodu leśnego malinowego sprawiają, że warto podawać go maluchom. Stanowi bowiem doskonałe remedium na brak apetytu. Działanie lecznicze miodu malinowego zaleca jego stosowanie także w przypadku ogólnego osłabienia organizmu, przeziębienia i stanów zapalnych gardła (miód leśny wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe i antyseptyczne) oraz niedokrwistości i miażdżycy.
Kolor, zapach i smak miodu leśnego
Kolor miodu leśnego malinowego jest jasny. Świeżo zebrany, płynny miód leśny ma barwę żółtą, złocistą, niekiedy herbacianą. Skrystalizowany miód leśny może mieć kolor słomkowy, jasnokremowy, ale również jasnożółty i żółty.
Zapach miodu leśnego jest przyjemny, delikatny, z wyraźnie wyczuwalną nutą malin.
Smak miodu leśnego jest bardzo łagodny, specyficzny. Jest to jeden z najdelikatniejszych miodów, o subtelnie malinowym, lekko kwaskowym posmaku.
Konsystencja i krystalizacja miodu leśnego
Miód leśny malinowy – jako miód z rodzaju jasnych – krystalizuje stosunkowo szybko. Zazwyczaj w ciągu kilku tygodni patoka z wolna przyjmuje jednolitą, miękką i mazistą konsystencję. Miód z malin może mieć mały kryształ i być niemal idealnie gładki, choć spotyka się miody średnioziarniste.
Dla kogo miód leśny?
Miód leśny malinowy zasmakuje każdemu, kto gustuje w delikatnych, łagodnych i lekko owocowych smakach. Miód ten warto podawać dzieciom, choćby jako zamiennik słodzonych cukrem dżemów i kremów czekoladowych na kanapki. Dobrze sprawdzi się rozpuszczony w płynie, np. wodzie, mleku czy herbacie – najmłodszym maluszkom można przygotować taki napój w butelce ze smoczkiem. Jest to jednak miód uniwersalny, którego walory smakowo-zapachowe cenią sobie również dorośli. Kto rozważa zakup miodu na prezent, na pewno nie popełni gafy, wręczając miód leśny z malin.
Ciekawostki o miodzie leśnym
- Miód leśny malinowy jest zaliczany do najlepszych miodów nektarowych.
- Czysty miód leśny malinowy jest po skrystalizowaniu prawie biały. Taki miód niełatwo pozyskać, dlatego w wielu regionach Polski jest dostępny ten bardziej żółty, z zawartością innych nektarów.