
Miód gryczany
Miód gryczany jest pozyskiwany z nektaru gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum), która znalazła niezwykle szerokie zastosowanie m.in. w ziołolecznictwie, pszczelarstwie i sztuce kulinarnej. Gryka zwyczajna zakwita subtelnymi, białymi kwiatami, lecz miód z jej nektaru ma głęboki, ciemny kolor i niezwykle intensywny, ostry, lekko korzenny smak. Dzięki temu miód gryczany wspaniale podkreśla smak i zapach wypieków (znakomity do pierników) oraz miodów pitnych (przez wielu uważany za najlepszy miód do napojów alkoholowych). Z tego samego powodu ciemny, ostry, korzenny miód gryczany nie jest lubiany przez dzieci i tych dorosłych, którzy preferują łagodniejsze, delikatniejsze smaki.
Zapytaj o miód
Wszelkie informacje o produkcie / zamówienia / zapytania o dostępność i cenę – skontaktuj się: tel. 606 269 958, e-mail: kontakt@gpbartnik.pl lub poprzez formularz.
Miód gryczany – działanie
Miód gryczany korzystnie wpływa na:
- układ krążenia – serce, miażdżycę, niedokrwistość, niedobór żelaza; zalecany po przebytych operacjach związanych z utratą krwi;
- układ pokarmowy – wątrobę (działanie odtruwające);
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne.
Cechy miodu gryczanego
- Barwa – brunatna, czerwono-brązowa
- Zapach – kwiatu gryki, korzenny, ostry
- Smak – korzenny, ostry, gorzkawy, aromatyczny
Miód gryczany – bogactwo zdrowia i korzennego smaku
Miód gryczany jest jednym z najbardziej specyficznych. Wyróżnia go ostry, korzenny smak i ciemna barwa. Miód ten nie każdemu smakuje, ale jest zdrowy i ma wiele zalet, które zdecydowanie zachęcają, by go skosztować – nie tylko na chlebie, lecz także jako dodatek do pierników i alkoholi.
Właściwości miodu gryczanego
Właściwości zdrowotne miodu gryczanego są znane od lat. Miód ten wykorzystuje się przede wszystkim w terapii schorzeń układu krążenia, takich jak niewydolność mięśnia sercowego, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze i niedokrwistość. Jak każdy inny, miód gryczany wspomaga układ odpornościowy i jest zalecany osobom po wysiłku psychicznym i fizycznym, osłabionym chorobą, nadmiernym stresem i przemęczeniem. Właściwości lecznicze miodu gryczanego sprawiają, że jest on zalecany także w dolegliwościach układu pokarmowego – należy jednak pamiętać, by spożywać go w racjonalnych, nie za dużych ilościach.
Kolor, zapach i smak miodu gryczanego
Kolor miodu gryczanego jest szczególny. Jego mocno ciemna barwa mieni się odcieniami brunatnego i czerwonawego. Płynny miód gryczany jest niemal czarny. Skrystalizowany miód z gryki jaśnieje – jego odcień jest zwykle brązowy lub złocistobrunatny, w zależności do zbiorów.
Zapach miodu gryczanego również jest specyficzny – intensywny, ostry, pachnący kwiatami gryki.
Smak miodu gryczanego jest nie mniej wyjątkowy, jak jego barwa i aromat: korzenny, pikantny, gorzkawy, mało słodki, „drapiący”.
Konsystencja i krystalizacja miodu gryczanego
Miód gryczany krystalizuje powoli. Patoka z czasem przyjmuje gruboziarnistą, niejednolitą postać, na powierzchni której może występować cienka warstwa płynna. Miód ten może być zarówno miękki i łatwy w rozsmarowywaniu, jak i twardszy.
Dla kogo miód gryczany?
Miód gryczany to propozycja przede wszystkim dla dorosłych, gustujących w wyrazistych doznaniach smakowych. Zdaniem wielu osób miód gryczany jest najlepszy do nalewek, miodów pitnych i innych mocnych alkoholi. Niezrównany w kuchni – jako dodatek do świątecznych pierników i innych ciast z korzenną nutą, a także do mięs (np. żeberek, kurczaka). Pasuje też do słodzenia kawy zamiast cukru, nadając jej wyjątkowy smak.
Ciekawostki o miodzie gryczanym
Miód gryczany jest pozyskiwany z nektaru gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum), rośliny o niezwykle szerokim zastosowaniu, m.in. w ziołolecznictwie, pszczelarstwie oraz sztuce kulinarnej. Gryka zakwita delikatnymi, białymi kwiatami o malutkich płatkach, lecz powstający z jej nektaru miód ma w sobie – wbrew wszelkim pozorom tej subtelnie wyglądającej rośliny – moc i intensywność, które można odczuć niemal wszystkimi zmysłami.