
Miód faceliowy
Miód faceliowy jest pozyskiwany z nektaru facelii (Phacelia Juss.), rośliny o pięknych, błękitnych kwiatach. Facelia uchodzi za królową roślin miododajnych, gdyż powstały z niej miód cechuje się wyjątkowym, wysublimowanym smakiem i aromatem.
Zapytaj o miód
Wszelkie informacje o produkcie / zamówienia / zapytania o dostępność i cenę – skontaktuj się: tel. 606 269 958, e-mail: kontakt@gpbartnik.pl lub poprzez formularz.
Miód faceliowy – działanie
Miód faceliowy korzystnie wpływa na:
- układ pokarmowy – nieżyt żołądka i dwunastnicy, choroby wątroby, trzustki i woreczka żółciowego;
- układ krążenia – niewydolność mięśnia sercowego, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, niedokrwistość;
- układ oddechowy – astmę oskrzelową;
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne.
Cechy miodu faceliowego
- Barwa – od białej, kremowej, przez żółtą, aż po złocistożółtą
- Zapach – łagodny, aromatyczny
- Smak – słodki, delikatny, lekko kwaskowy, szlachetny
Miód faceliowy – dla smakoszy
Miód faceliowy jest pozyskiwany z nektaru facelii błękitnej, nie bez powodu zwanej królową roślin miododajnych. Miód z facelii jest ceniony za niezrównany, wysublimowany smak i aromat oraz walory prozdrowotne.
Właściwości miodu faceliowego
Właściwości zdrowotne miodu faceliowego są liczne. Miód ten zaleca się nie tylko na przeziębienie i w celu wzmocnienia układu odpornościowego, osłabionego nadmiernym wysiłkiem intelektualnym, psychicznym i fizycznym, lecz także na choroby układu krążenia (niewydolność mięśnia sercowego, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, anemia), pokarmowego (nieżyt żołądka i dwunastnicy, wrzody, schorzenia wątroby, trzustki i woreczka żółciowego) i oddechowego (astma oskrzelowa). Miód z facelii działa też detoksykująco – z jego dobrodziejstwa powinny skorzystać osoby, które nie stronią od tytoniu czy alkoholu oraz nadmiaru kawy i herbaty. Działanie lecznicze miodu faceliowego jest szerokie, co przy jego innych zaletach sprawia, że jest to produkt pszczeli zdecydowanie warty uwagi.
Kolor, zapach i smak miodu faceliowego
Kolor miodu faceliowego waha się od kremowego po bursztynowy. Płynny miód faceliowy ma barwę herbacianą, niekiedy z zielonkawymi refleksami. W trakcie krystalizacji stopniowo zmienia swój odcień, który ostatecznie może być zarówno jasnokremowy, jak i złocistożółty.
Zapach miodu faceliowego jest zdecydowanie łagodny. Miód ten wyróżnia delikatnie kwiatowy aromat.
Smak miodu faceliowego łączy subtelną słodycz z nutą orzeźwiającej kwaskowości.
Konsystencja i krystalizacja miodu faceliowego
Miód faceliowy po zbiorach krystalizuje w ciągu kilku tygodni do kilku miesięcy. Skrystalizowany, stały miód faceliowy może mieć mały kryształ i być gładki, choć zdarzają się miody faceliowe o średnim i grubszym krysztale. Miękka konsystencja miodu ułatwia jego rozsmarowywanie.
Dla kogo miód faceliowy?
Miód faceliowy – za sprawą swoich niewątpliwych atutów smakowo-zapachowych i kuracyjnych – uchodzi za szlachetny. Z tego powodu doskonale nadaje się na miodowy upominek dla konesera pszczelich słodkości. Ale nie tylko, bo ten klasycznie żółty, łagodny i pyszny miód trafi w gust każdej osoby – dziecka i dorosłego. Stanowi też dobrą alternatywę dla miodu lipowego czy wielokwiatowego.
Miodem faceliowym z powodzeniem można urozmaicić śniadanie czy deser. Dobrze smakuje na świeżej bułce, uświetnia wypieki, intrygująco podkreśla smak alkoholi i napojów na ich bazie, może również zastąpić cukier w napojach ciepłych i zimnych.
Ciekawostki o miodzie faceliowym
- Miód faceliowy pozyskuje się z nektaru facelii błękitnej (Phacelia tanacetifolia) – rośliny miododajnej, a także ozdobnej i uprawnej, o pięknych, błękitnych kwiatach.
- Facelia błękitna pochodzi z Kalifornii, jest znana też jako wiązanka wrotyczowa.
- W Polsce facelia nie rośnie dziko – jest specjalnie uprawiana przez pszczelarzy.