
Miód akacjowy
Miód akacjowy jest pozyskiwany z nektaru robinii akacjowej (Robinia pseudoacacia L.), zwanej też robinią, fałszywą akacją lub grochodrzewem.
Naturalnie wysoka zawartość fruktozy sprawia, że miód akacjowy wolno krystalizuje i długo pozostaje w stanie płynnym.
Zapytaj o miód
Wszelkie informacje o produkcie / zamówienia / zapytania o dostępność i cenę – skontaktuj się: tel. 606 269 958, e-mail: kontakt@gpbartnik.pl lub poprzez formularz.
Miód akacjowy – działanie
Miód akacjowy korzystnie wpływa na:
- układ pokarmowy – wrzody żołądka i dwunastnicy, zaburzenia trawienia, stany skurczowe i zapalne żołądka i jelit, nadkwasotę;
- układ moczowy – nerki;
- układ oddechowy – stany zapalne górnych dróg oddechowych;
- układ odpornościowy – przeziębienia, wyczerpanie psychofizyczne (działanie uspokajające).
Wysoka zawartość fruktozy sprawia, że miód akacjowy może być stosowany przez osoby mające łagodne (nie insulinowe) postacie cukrzycy (w uzgodnieniu z lekarzem!).
Cechy miodu akacjowego
- Barwa – słomkowożółta, rzadko zielonkawa
- Zapach – kwiatów akacji, łagodny, lekko mdły
- Smak – słodki, lekko kwaskowy
Miód akacjowy – płynny skarb ula
Miód akacjowy:
- dzięki dużej zawartości fruktozy pozostaje przez długi czas w stanie płynnym i wolno krystalizuje,
- to najjaśniejszy i prawdopodobnie najsłodszy ze wszystkich miodów,
- stanowi znakomity zamiennik cukru – za sprawą płynnej konsystencji i znacznego stopnia słodkości sprawdza się jako dodatek do napojów, ciast, deserów i grzańców alkoholowych,
- jest bardzo lubiany przez dzieci.
Właściwości miodu akacjowego
Właściwości zdrowotne miodu akacjowego są dość szerokie. Miód z akacji zaleca się na osłabienie i wyczerpanie organizmu (stres, nadmierna praca, narażenie na infekcje), przeziębienie, stany zapalne górnych i dolnych dróg oddechowych, kaszel, zaburzenia przewodu pokarmowego (zaburzenia trawienia, skurcze i stany zapalne żołądka i jelit, nadkwasota żołądka, zgaga) oraz dysfunkcje wątroby, nerek i układu moczowego (kamica nerkowa). Ale nie tylko, bo choć miód akacjowy ma niskie działanie antybiotyczne, to w medycynie ludowej jest od lat ceniony także za skuteczność w walce z bakteryjnymi zakażeniami skóry (zgorzele, zakażenia ropne wywołane przez gronkowce, paciorkowce).
Dzięki wysokiej zawartości fruktozy miód akacjowy może być spożywany przez diabetyków, cierpiących na łagodne (nieinsulinowe) postacie cukrzycy. Z tego samego powodu miód akacjowy, bogaty w szybko wchłaniające się w organizmie cukry proste, stanowi doskonałą odżywkę, która przyspiesza regenerację komórek.
Kolor, zapach i smak miodu akacjowego
Kolor miodu akacjowego jest niezwykły. Płynny miód akacjowy ma barwę słomkową, czasem jasnożółtą, a niekiedy zielonkawą, jest też niemal przezroczysty i sprawia wrażenie bezbarwnego. Miód ten krystalizuje bardzo wolno, ale kiedy to nastąpi, stały miód z akacji może mieć barwę białą lub jasnokremową.
Zapach miodu akacjowego jest słaby, delikatny, zbliżony do aromatu kwiatów akacji.
Smak miodu akacjowego łączy intensywną, lekko mdłą słodycz z przyjemnie rześką kwaskowością. Jest to miód niezwykle łagodny, dzięki czemu można podawać go dzieciom, również niemowlętom.
Konsystencja i krystalizacja miodu akacjowego
Miód akacjowy jest jednym z niewielu, które – z uwagi na wysoką zawartość fruktozy – krystalizują powoli. W postaci smakowitej, gęstej cieczy pozostaje on nawet przez kilka miesięcy lub dłużej. Skrystalizowany miód akacjowy ma mały kryształ, jest miękki i smarowny.
Dla kogo miód akacjowy?
Miód akacjowy to najlepszy wybór dla każdego, kto lubi miód lejący, a także dla dzieci. Wspaniale komponuje się ze świeżym, chrupiącym pieczywem, płatkami musli, bakaliami, ciastami i deserami lodowymi. Szybko rozpuszcza się w napojach, takich jak herbata, kawa, lemoniada, dlatego jest polecany jako zdrowy zamiennik cukru. Jest to bez wątpienia dobry pomysł na upominek dla każdego – młodszego, jak i starszego – amatora miodów.
Ciekawostki o miodzie akacjowym
- Miód akacjowy pozyskuje się z nektaru robinii akacjowej (Robinia pseudoacacia L.), zwanej też robinią, fałszywą akacją, grochodrzewem lub po prostu akacją, a przez niektórych pszczelarzy – białą akacją lub białą lipą.
- Czysty miód akacjowy, bez domieszek innych nektarów, jest trudno pozyskać. Miód akacjowy, który zaczyna szybciej krystalizować, może mieć dodatek innych nektarów.
- Długo lejący miód akacjowy jest chętnie dodawany do napojów alkoholowych, m.in. nalewek.