Te pyszne, kruche ciasteczka śmietankowe z miodem podbiją każde podniebienie.
Ich przygotowanie jest bardzo proste.
Składniki:
- 75 dkg mąki,
- 10 dkg miodu (np. płynnego akacjowego),
- 10 dkg cukru,
- 25 dkg masła,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany,
- 1 paczka cukru waniliowego.

Wykonanie
Masło siekamy z mąką, a następnie dodajemy oba cukry i śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. Wałkujemy i przy pomocy foremek wycinamy różne kształty. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika ciastka można udekorować rodzynkami, migdałami lub orzechami. Pieczemy 15-20 minut w temp. 170°C. Gotowe ciasteczka można dodatkowo ozdobić cukrem dekoracyjnym.