Czy miód może uczulać?
I tak, i nie. Miód sam w sobie nie wywołuje alergii; mogą ją natomiast wywołać niektóre:
- pyłki roślin zawartych w miodzie – traw (tymotka siewna, życica trwała), drzewa (oliwka europejska, brzoza brodawkowata, leszczyna pospolita) oraz roślin zielnych (słonecznik zwyczajny, mniszek lekarski, bylica piołun, ambrozja bylicolista, nawłoć pospolita, złocień maruna),
- leki, kosmetyki i środki myjące
- produkty spożywcze, np. korzeń selera, jabłka, orzechy laskowe, wanilia i wiórki kokosowe.
Kiedy więc zauważymy u siebie jedne z objawów alergii, nie zawsze winę na ich wystąpienie będzie ponosić miód. Zanim „oskarżymy” miód o pojawienie się niepożądanych objawów, warto zastanowić się, jakie inne produkty spożywcze czy kosmetyczne ostatnio stosowaliśmy.
Objawy alergii na miód
Objawy uczulenia na miód mogą dotyczyć różnych reakcji organizmu w następujących obszarach:
Problemy dermatologiczne:
- świąd skórny,
- pokrzywka miejscowa i ogólna,
- obrzęk naczyniowy,
- obrzęk ust i powiek.
Problemy układu pokarmowego:
- bóle brzucha,
- biegunka,
- wymioty.
Problemy układu oddechowego:
- duszność,
- kaszel,
- skurcz oskrzeli,
- obrzęk i wyciek wydzieliny z nosa,
- obrzęk gardła.
Skrajne reakcje natychmiastowe:
- zapaść i utrata przytomności,
- w krańcowych przypadkach śmierć.
Inne objawy:
- ból głowy,
- rozdrażnienie,
- osłabienie.
Jak wskazują prof. dr hab. Bogdan Kędzia i mgr Elżbieta Hołderna-Kędzia z Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich UP w Poznaniu, alergia na miód występuje niezwykle rzadko. Zazwyczaj pojawia się ona u osób cierpiących na sezonowe zapalenie śluzówek nosa i spojówek oraz nietolerujących niektórych produktów spożywczych, kosmetyków czy leków.
Jeśli jesteś alergikiem i źle reagujesz na wiele różnorodnych produktów, a okres wiosny i lata to dla Ciebie koszmar, zanim zjesz miód, dla bezpieczeństwa wykonaj testy alergiczne.